Beschimmeld eten in Chinese schoolkantine: kinderen ziek, ouders boos, rector stapt op
VIDEODe rector van een school in de Chinese stad Chengdu is ontslagen nadat er beschimmeld eten was gevonden in de kantine van zijn school. Ook een medewerker moet het veld ruimen na het voedselincident. Het onderzoek loopt nog.
Ouders van de leerlingen protesteerden vorige week op heftige wijze toen bedorven vlees en vis zouden zijn aangetroffen in de keuken van de privéschool. De rector moest zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt de bestuurder van het Wenjiang district, Ma Liehong. Hij kondigde dit zondagmiddag in een persbijeenkomst aan. Jiang Hong, rector van de Development School of Chengdu No 7 High School, meldt de South China Morning Post. Het schoolbestuur zou al hebben besloten het schoolhoofd te ontslaan.
Een aantal leerlingen klaagde over maagpijn. Daarop besloot een groep ouders een bezoekje te brengen aan de kantine. Daar zouden zij dinsdag bergen vlees en zeevruchten vol schimmel hebben gevonden in de keuken, melden getuigen tegen de Chinese nieuwssite. Op social media zijn de foto's gepubliceerd, die worden volop gedeeld.
Bestormen
Na de vondst hebben boze ouders bij de school van de provincie Sichuan een protestactie gehouden. Op videobeelden is te zien hoe honderden ouders de toegang van de school bestormen. Politie moest pepperspray gebruiken en hield enkele actievoerende ouders aan. Ouders zouden ook hebben geprotesteerd bij overheidsgebouwen.
De ouders vroegen zich af of de school werd op een goede manier werd geleid, zei Ma Liehong in zijn verklaring. ,,Dit heeft gezorgd voor sociale onrust en heeft een negatief effect op onze gemeenschap. Daarvoor voel ik diep verantwoordelijk.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
De enorme school heeft 5.600 leerlingen en 600 medewerkers. De eigenaar van het gebouw -Chengdu Gaoda Investment Development- en de juridisch medewerker zijn onderwerp van onderzoek. Er is een verzoek ingediend om de leiding van de school te wisselen. Ook moet de school het hygiënebeleid drastisch onder de loep nemen. Er moet bij elke maaltijd iemand van de leiding aanwezig zijn, aldus Ma. Op vrijdag zijn twee districtsambtenaren geschorst. Ook naar hen loopt een onderzoek, meldde China News Net.
Salmonella
Van de voedingsmiddelen zijn woensdag monsters genomen. Ouders trekken de voorlopige resultaten in twijfel. De ei-gerechten, de gezouten eierdooiers, de kimchi, de vis en de zoete rijstballetjes zouden allemaal voldoen aan de veiligheidsstandaarden. Ma Liehong verklaarde op zondag dat 19 monsters zijn genomen. Het lab kijkt of er sprake is van onder andere salmonella, die voedselvergiftiging veroorzaakt. Die resultaten zijn maandag bekend. Het monster van de noedels met zoete aardappel voldeden niet aan de eisen: die waren beschimmeld. De noedels zijn volgens de site Xinhuanet afkomstig van een fabrikant in het district Pidu. Er is tot dusver 52,5 kilo van het voedsel gekookt. De rest - 22,5 kilo - is in beslag genomen.
De politie heeft een vrouw aangehouden die verkeerde informatie online zou hebben gedeeld over de schoolkantine. Ze zou hebben toegegeven fake news te hebben verspreid via Weibo. Bij dezelfde persconferentie als Ma Liehong sprak, zei de directeur van de Chengdu Market Supervisie Administratie dat de politie een onderzoek instelt naar foto van beschimmeld eten op sociale media. De verspreiders zouden ten onrechte claimen dat de foto's uit de kantine zijn genomen.
Soms is beschimmeld eten wel goed voor je. Hoe dat zit, vertelt professor Remco Kort in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Koken & eten
‘Prijs knoflook rijst binnenkort de pan uit’
Knoflook in de supermarkt zou best eens een stuk duurder gaan worden, voorspellen importeurs. -
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
Koken & eten
Donutzaak compleet uitverkocht na verdrietige tweet van zoon over weinig klanten
‘Mijn papa is droevig omdat niemand naar zijn nieuwe donutzaak komt.’ Die tweet van Billy By - bij enkele foto’s en afgesloten met een huilende emoji - was voldoende om de nieuwe winkel van zijn vader in amper enkele uren tijd te doen overspoelen met klanten. ‘Vandaag zijn we compleet uitverkocht’, klonk het in een update. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.