Volledig scherm
Barman en cabaretier Arjan Kleton. © Erik van 't Woud

Barman gaat het podium op met jouw ongemakkelijke verhalen

Na wat drankjes vertelt iedereen wel eens iets waar ie de volgende ochtend spijt van heeft. Barman en cabaretier Arjan Kleton onthoudt het allemaal en neemt het mee het podium op in zijn nieuwe voorstelling ‘Met de fles grootgebracht’. Na afloop stapt hij zelf achter de bar om cocktails te maken voor zijn publiek.

Je bent barman én comedian, wat heeft je voorkeur?
,,Al 25 jaar sta ik achter de bar, daar is alles begonnen. Ik zit ook in de jury voor verschillende NK bartending wedstrijden. Ik wilde al heel lang iets doen met comedy en een aantal jaar geleden ben ik daarmee begonnen. Eerlijk gezegd sta ik wel liever op het podium dan achter de bar. Barman ben ik nog steeds, daar zal ik ook niet mee stoppen. Uiteindelijk is mijn basis als cabaretier ook aan de bar gelegd.” 

Komt daar ook de basis voor de nieuwe voorstelling vandaan?
,,Het hoofdthema is horeca, dat zeker. Het gaat naast mijn eigen ervaringen ook over stereotypes en vooroordelen. Die zijn er genoeg. Over een barman wordt altijd gedacht dat hij te veel feest, veel aandacht van vrouwen krijgt en geen tijd heeft voor een relatie. Daar ga ik ook op in. In 25 jaar maak je genoeg ongemakkelijke dingen mee om grappen over te maken.”

Wat voor ongemakkelijke dingen zijn dat dan?
,,Soms vertellen mensen verhalen aan mij nadat ze wat drankjes op hebben, verhalen die zij helemaal niet aan vreemden horen te vertellen. Blijkbaar lijkt het veilig bij een barmedewerker. Getrouwde stellen zijn ook altijd leuk, dat kan heel grappig uitpakken. Een keer zaten er twee stellen samen aan de bar en de mannen planden eigenlijk een soort partnerruil, maar de vrouwen waren daar niet van op de hoogte. Dat was wel een rare situatie. Ook met mijn eigen vrienden maak ik genoeg mee, die denken vaak dat ze van alles kunnen maken omdat ik er werk. Dat blijf ik raar vinden, ik kom mij toch ook niet op hun kantoor misdragen.”

Volledig scherm
De BU43 van Arjan Kleton. © Arjan Kleton

Herkennen mensen zichzelf wel eens in je anekdotes?
,,Als ze in de zaal zitten zullen ze wel door hebben dat het over hen gaat ja. De namen verander ik wel want er zitten ook verhalen van mijn vrienden tussen. Daarnaast komen mensen uit de horeca na voorstellingen ook wel eens naar mij toe en zeggen dan hoe herkenbaar het voor hen is. Ik denk ook dat iedereen die in de horeca werkt wel eens zulke ervaringen heeft gehad.”

En na de voorstelling stap je zelf achter de bar?
,,Klopt, dan ga ik cocktails maken voor het publiek. Dat is altijd enorm leuk. Het publiek lijkt dan te vergeten dat ik net op het podium verhalen over dronken mensen heb verteld. Zij komen dan namelijk na wat cocktails naar mij toe om een praatje te maken maar zeggen dan ook rare dingen. Zij hebben dan nog geen idee dat zij het onderwerp van de volgende voorstelling kunnen zijn.”

Heb jij een signature-cocktail die jij dan graag maakt?

,,Ik hou enorm van de classics maar met een nieuwe succesvolle cocktail komen is net zo leuk. Toen ik in Spakenburg achter de bar stond kwam ik met een nieuw idee: De BU43. BU staat symbool voor de vissersbotters die daar liggen, en 43 uiteraard voor likeur 43. Verder doe ik er een goede wodka, jus d’orange, ananassap, verse munt en limoen bij.”

Kletons eerste avondvullende voorstelling ‘Met de fles groot gebracht’ is van 27 september tot mei 2020 te zien in theaters door heel Nederland.