Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
Wetenschappelijk bewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt.
Delen per e-mail
Je kent het vast wel: je hebt je fruitschaal gevuld en wanneer je een paar dagen later een banaan wil eten, is ie helemaal verkleurd. Of wanneer je je avocado eindelijk wil gebruiken voor guacamole, is hij nog steeds hard.
Wat gebeurt er zoal in het fruit? Er zijn vier grote veranderingen: in kleur, smaak, geur en structuur. ,,Als het fruit steeds kleuriger wordt, wordt het pigment op- of afgebouwd. Zo wordt bijvoorbeeld een groene mango steeds geler en een groene tomaat steeds roder”, zegt Hogeveen. Een andere verandering is smaak: het fruit wordt steeds lekkerder en zoeter. ,,Het zetmeel wordt afgebroken door suikers, dat zie je bijvoorbeeld bij een banaan. Ook de geur verandert, dit komt doordat er steeds meer geurstoffen worden geproduceerd.” Door aan bijvoorbeeld een meloen te ruiken, weet je hoe rijp hij is. De verandering in de structuur bij fruit zie je doordat het steeds zachter en sappiger wordt, zoals bij peren en kiwi's.
Als deze processen doorgaan wordt het fruit uiteindelijk overrijp en sterft het. Als je de processen weet af te remmen blijft je fruit langer houdbaar. Je kunt fruit opdelen in twee categorieën: climacterisch fruit en niet-climacterisch fruit. Climacterisch fruit rijpt door na de oogst, zoals appels, kiwi's, peren, meloenen en bananen. Niet-climacterisch fruit rijpt niet meer door, zoals druiven, ananas of citroenen. Dit wordt dus ook niet zoeter. Toch gaan beide types fruit uiteindelijk dood.
Rijpingshormonen
Dat climacterische fruit, wat door rijpt na de oogst, is wat zorgt voor de veranderingen in jouw fruitschaal. ,,Twee factoren die hierbij van belang zijn: temperatuur en het rijpingshormoon ethyleen. De temperatuur is de drive achter al deze processen. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller de veranderingen gaan”, zegt Hogeveen. ,,De vrucht zelf produceert het rijpingshormoon ethyleen, het zorgt ervoor dat de processen gestart worden en dat ze gelijk met elkaar gaan lopen.”
De productie van ethyleen zorgt ervoor dat er nog meer van dit hormoon geproduceerd wordt. Hiermee kan het ook zijn buren aansteken om te gaan rijpen. ,,Denk bijvoorbeeld aan bananen die vanuit de tropen naar Nederland komen. De bananen worden onrijp en groen geoogst zodat ze langer houdbaar zijn. Ze worden ook in de zeecontainer in een lage temperatuur vervoert zodat de ethyleenproductie geremd wordt.”
Versnellen
Het idee dat mensen vaak hebben is om een rijpe banaan bij een harde avocado te leggen zodat deze ook gaat rijpen. In theorie werkt dat misschien, maar in de praktijk niet. ,,Dat komt omdat de banaan al ver in zijn rijpingsproces is en niet meer zoveel ethyleen produceert. De ethyleen die nog wel geproduceerd wordt, verdwijnt in de ruimte”, legt de onderzoeker uit. ,,De concentratie is zo laag dat de avocado er niet op reageert. Ook kan het zo zijn dat de avocado verder in zijn rijpingsproces is dan je denkt en dit proces kan niet versneld worden door ethyleen. Temperatuur kan het proces wel versnellen.”
Als je het fruit niet snel opeet, is de koelkast jouw beste vriend. Leg het fruit wel in de groentela, dat is het vochtigste plekje en zo voorkom je uitdroging. Tropisch fruit kun je op een ander koel plekje bewaren en als je dat snel op wil eten leg het dan in de zon. Doe voorzichtig met je fruit. Beschadigingen en drukplekken zorgen voor een versnelling van het proces.
Bekijk hier de andere video's van (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Borrelen en wijn proeven achter je laptop: waarschijnlijk een blijvertje na de crisis
Wie een jaar geleden had gezegd dat we massaal achter de computer zouden schuiven voor online borrels en wijnproeverijen, had je misschien recht in het gezicht uitgelachen. Inmiddels weten we wel beter. Online wijn proeven is booming. ,,Het voordeel is dat iedereen kan meedoen.” -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Albert Heijn kampt met tekort aan voorverpakte kaas
Albert Heijn kampt met leveringsproblemen van haar voorverpakte kazen. Daardoor is er een tekort aan kaas ontstaan in de winkels. Dat geldt zowel voor de fysieke winkels als online. -
Wetenschappelijk Bewezen
Cholesterolverlagend? Helpt tegen misselijkheid? Dit doet gember echt voor je lichaam
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Guido Camps uit wat wetenschappelijk gezien de voordelen van gember zijn. -
PREMIUM
Topkok moest door corona zijn huis verkopen en zit nu weer aan de gehaktbal bij moeder
Topkok Eric-Jan Fransen (52) kookte voor grote namen als prins Claus en schrijver Jan Wolkers. Maar tegenwoordig wordt er voor hem gekookt. Moeders gehaktbal, letterlijk. Om zijn kookstudio in Den Haag overeind te houden, kon hij niet anders dan zijn huis verkopen en weer bij ‘mama’ gaan wonen.
-
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappeltiramisu
Sinaasappel in een tiramisu? Jazeker. De frisse sinaasappel gaat perfect samen met de romige mascarpone. Als je eens iets speciaals op tafel wil zetten, dan is dit zeker een goed idee. En of deze sinaasappeltiramisu moeilijk te maken is? Helemaal niet. -
Koken & eten
Oudste ‘supermarkt’ van Moskou sluit de deuren: lege vitrines na 120 jaar geschiedenis
De winkel overleefde de laatste tsaar, alle Sovjet-leiders, Twee Wereldoorlogen en twee Russische presidenten. Maar morgen valt het doek voor Jelisejevski, de oudste en bekendste supermarkt van Moskou.