Aspergetijd maakt plaats voor blauwebessentijd
EEDE - Blauwe bessen zijn gezond. Niet alleen zijn ze goed voor hart en bloedvaten, ze bevatten naast veel antioxidanten ook vitamine C en K en mangaan, die veroudering tegengaan en de risico’s op bepaalde ziektes kunnen verlagen. Bij Spitsbroek in Eede worden ze vanaf deze week volop geteeld.
Delen per e-mail
,,De aspergetijd is voorbij”, vertelt Bastiaan Dikker. ,,Nu zijn we de productielijnen aan het opstarten voor de blauwe bes, die we naast de asperges telen om onze risico’s te spreiden. We oogsten eerst het vroegste ras; de duke. Die zijn enkel op zandgrond te telen, net als onze asperges. Ze rijpen goed met dit mooie weer al zijn ze nog niet niet allemaal rondom even goed gekleurd. Die laten we dan nog even hangen zodat de bessen allemaal even blauw zijn”, legt Dikker uit. ,,We verkopen veel van de bessen aan particulieren. Consumenten willen steeds meer eerlijke producten en daar spelen we graag op in hier bij Spitsbroek. Vanwege de droogte worden de bessen driemaal daags bewaterd via een druppelslang. Te veel water ineens doet de bes barsten, en dat willen we niet.”
De goede werking van bessen vermindert overigens door toevoeging van suiker en wanneer de bes langer bewaard wordt. Snel opeten, dus. Meng een halve liter karnemelk met 4 theelepels bakpoeder en wat zout in een kom en voeg al roerend 250 gram bloem toe. Klop 2 eieren door het beslag en voeg er 200 gram blauwe bessen aan toe. Bak er pannenkoekjes van die je even bestrooit met wat poedersuiker. Een feestelijk en gezond toetje.
Verder in het nieuws
-
Koken & Eten Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten. -
PREMIUM
Maandag
Afgelopen maandag was het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De vader van deze 'blauwe maandag' is een Britse psycholoog. Hij bedacht in 2005 een wetenschappelijk verantwoorde formule. Hieruit zou blijken dat deze maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Alle goede voornemens zouden dan al mislukt zijn en de vakanties nog heel ver weg lijken. Tsja. -
PREMIUM
Versgebakken van Tholen: de beschuitbol
SINT-ANNALAND - De beschuitbol klinkt ontzettend Nederlands en dat is ie in principe ook. Het woord beschuit is afgeleid van het het Latijnse woord biscoctus, waar we ook de Italiaanse ‘biscotti’ van kennen. Biscoctus betekent twee keer gebakken en zo wordt beschuit gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij bakker Slager in Sint-Annaland op Tholen. -
Uit eten? Lees hier onze restaurantrecensies!
-
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde pita’s met homemade vegaballetjes
Het is weekend en dus heb je de tijd om uit te pakken. Daarvoor zijn deze gevulde pita’s perfect geschikt voor: je maakt zelf de vegaballetjes en ook de knoflooksaus is zelfgemaakt. Dat wordt smullen!