Volledig scherm
Teelt van blauwe bessen bij Spitsbroek in Eede. © Peter Nicolai

Aspergetijd maakt plaats voor blauwebessentijd

EEDE - Blauwe bessen zijn gezond. Niet alleen zijn ze goed voor hart en bloedvaten, ze bevatten naast veel antioxidanten ook vitamine C en K en mangaan, die veroudering tegengaan en de risico’s op bepaalde ziektes kunnen verlagen. Bij Spitsbroek in Eede worden ze vanaf deze week volop geteeld.

,,De aspergetijd is voorbij”, vertelt Bastiaan Dikker. ,,Nu zijn we de productielijnen aan het opstarten voor de blauwe bes, die we naast de asperges telen om onze risico’s te spreiden. We oogsten eerst het vroegste ras; de duke. Die zijn enkel op zandgrond te telen, net als onze asperges. Ze rijpen goed met dit mooie weer al zijn ze nog niet niet allemaal rondom even goed gekleurd. Die laten we dan nog even hangen zodat de bessen allemaal even blauw zijn”, legt Dikker uit. ,,We verkopen veel van de bessen aan particulieren. Consumenten willen steeds meer eerlijke producten en daar spelen we graag op in hier bij Spitsbroek. Vanwege de droogte worden de bessen driemaal daags bewaterd via een druppelslang. Te veel water ineens doet de bes barsten, en dat willen we niet.”

De goede werking van bessen vermindert overigens door toevoeging van suiker en wanneer de bes langer bewaard wordt. Snel opeten, dus. Meng een halve liter karnemelk met 4 theelepels bakpoeder en wat zout in een kom en voeg al roerend 250 gram bloem toe. Klop 2 eieren door het beslag en voeg er 200 gram blauwe bessen aan toe. Bak er pannenkoekjes van die je even bestrooit met wat poedersuiker. Een feestelijk en gezond toetje.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Morellen op brandewijn: nu maken, straks genieten
    PREMIUM
    Column Margot Verhaagen

    Morellen op brandewijn: nu maken, straks genieten

    Het is morellentijd. Morellen, ook wel krieken genoemd, zijn zure kersen die aan de boom minder donker kleuren dan hun zoete familieleden. In de kersenboomgaard van Hoogstrate in Kloetinge hebben ze ongeveer twintig bomen met morellen staan. Arianne Hoogstrate loopt er trots rond. ,,We gebruiken de morellen als goed bestuivende kers voor onze andere kersenbomen. De morellen zijn het laatste aan de beurt voor de pluk. Door het goede weer van dit jaar hoefden we maar twee plukrondes langs de bomen te houden”, zegt ze.