André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Koken & etenDrie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.
Delen per e-mail
Hoe lekker en hoe mooi de taarten ook waren van de kandidaten, presentator André van Duin steelt de show tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Het begint al bij de eerste opdracht, waarvoor de bakkers pannenkoeken moeten bakken. ,,Niet zo leuk om te bakken", reageert Ellen gelaten. ,,Ik hou niet zo veel van pannenkoeken", zegt Sabine sip. Niet eens zo makkelijk, want soms mislukt niet alleen de eerste maar ook de tweede, merkte Daniël. ,,De eerste lukt niet altijd, kijk maar in mijn familie”, grapt jurylid Robèrt van Beckhoven tegen Elizabeth.
Leuk hoor, al dat gebak. Maar wat zijn nou de lekkerste pannenkoeken? Precies, die met spek. Dat vindt Van Duin in elk geval en probeert daarom spek te 'verkopen’ aan een bakker. Hij loopt met een bordje rond in de hoop dat iemand er eentje voor hem wil maken. Thijs krijgt hij zo gek. ,,Zet het beeld even stil”, adviseert Van Duin, als hij zijn bordje vol heeft. ,,Lekker bakken.”
‘Bekijk het maar’
Bij de technische opdracht - kano’s - komt Van Duin, die naar later bleek tijdens de opnamen te worden behandeld tegen kanker, weer geestig uit de hoek. Heel lekker, vindt de jury de koek met spijs. De bakkers ook. ,,Maar ja”, merkt Ellen op, ,,als je dit thuis doet, heb je een recept. En nu staat er alleen maar: maak een deeg.” ,,En bekijk het verder maar", vult Van Duin droogjes aan. ,,Ja,dat is Robèrt.”
Hoe bekend de koeken ook zijn: dat betekent nog niet dat je ze dan ook gemakkelijk kunt maken. De van oorsprong Oostenrijkse Daniël besluit de vorm niet te gebruiken, misschien omdat hij niet precies weet hoe kano's eruitzien. Het levert een langwerpige gevulde koek op. ,,Creatief met kano", merkt jurylid Janny van der Heijden op. ,,Je moet ze echt in de vorm bakken", zegt Van Beckhoven. ,,Dit is meer een dood schildpadje” , zegt Van Duin met een uitgestreken gezicht. De kano's van Elizabeth ontberen een dakje, dus die noemt Van Duin ‘het cabrioletje onder de kano's’. Deze twee afwijkende kano's scoren het minst goed: Thijs en Eric bakten de beste.
Stomme koekjes
Voor het spektakelstuk moeten de bakkers aan de slag met macarons of 'stomme koekjes’ zoals Ellen ze noemt. Je moet keihard slaan als je het beslag maakt en als je het beslag op je bakplaat hebt gespoten, moet je de lucht eruit kloppen. Lastig, lastig, dus veel koekjes barsten omdat ze nog luchtbelletjes bevatten. ,,Het is een fragiel koekje, net een vrouw", zegt Van der Heijden met een knipoog. Daniël is in mineur. Hij heeft ze nooit eerder gemaakt. ,,Ik zie het aan je werkbank", zegt Van der Heijden en steekt meteen een handje toe.
Balen. Het is voorbij
De manier waarop de torens eruit zien, krijgen achter de schermen ook kritiek. Samen met Van der Heijden beoordeelt Van Duin de torens die de kandidaten hebben gefabriceerd. ,,Ik zou hem nooit zo puntig hebben gemaakt", zegt Van der Heijden over een van de kandidaten. Dan lacht Van Duin kwajongensachtig. ,,Ik zou sowieso nooit zo'n toren hebben gemaakt.”
Ook bij de beoordeling heeft Van Duin weer een paar snedige opmerkingen in zijn mouw. Soms is het alleen al de manier waarop hij iets zegt. ,,Kom maar Elizabeth.” Pauze. ,,Met je macaróns.” Elizabeths heeft van haar taart een fraai tuintje gemaakt, maar de macarons: daar is nogal wat mee mis helaas. ,,Het is de taart met de meeste bijen", troost Van Duin haar. Ook Sabines taart valt qua smaak tegen. De koekjes zijn brokkelig en de smaak is niet goed. ,,De bijen zijn er dol op", zegt Van der Heijden. Als ze haar taart weer mag meenemen roept Van Duin haar toe: ,,En hou je bijen bij je.”
De jury merkt dat de kandidaten wisselend hebben gebakken. Soms is de ene opdracht bijna perfect verlopen terwijl de opdracht erna bij die bakker faliekant mislukt. Thijs bakte het weekend door het meest stabiel en krijgt voor de tweede keer de titel meesterbakker. De bakker die naar huis gaat, is Daniël. Zowel zijn pannenkoekentaart (niet echt pannenkoeken) als de macarons (niet zo goed gelukt) en de kano's (afwijkende vorm) waren geen hoogtepunten,. , Echt heel jammer.” ,,Balen. Het is voorbij", reageert hij na afloop geëmotioneerd. ,,Zulke fijne mensen. Heel fijne weken. Heel erg jammer.”
Er zijn nog twee mannekes en twee vrouwkes over: Thijs, Eric, Sabine, Ellen en Elizabeth.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe Pollepel thuis
Mama Carmens (Spaanse) versie van de Rotterdamse kapsalon is vele malen lekkerder
Nieuw in Blijdorp: afhaalrestaurant De Spaanse Moeder van de familie Fontes de Albornoz. Moeder Carmen bereidt er zalige stoofpotjes volgens Catalaans familierecept. En ze bedacht een Spaanse versie van de Rotterdamse kapsalon, maar dan veel lekkerder. -
Koken & eten
Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken. -
Ontslakken met biologische pastinaken uit Ritthem
Leo de Visser is misschien wel de meest karakteristieke boer van Zeeland en niet alleen omdat hij met Zeeuwse trekpaarden zijn land bewerkt. Al sinds 1978 zijn Leo en Mieke de Visser van Eindelinge in Ritthem op de biologisch-dynamische toer. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel cheesecake glaasjes met mango
Dit lekkere toetje zet je snel op tafel. Ideaal als je zin hebt in iets lekkers, maar ook handig als je eters krijgt. Je kunt dit toetje namelijk heel goed voorbereiden. Na het hoofdgerecht pak je hem zo uit de koelkast, ready to eat! -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.
-
Een sprong in de ijskoude zee geeft echt een kick
Sinds een paar maanden baad ik met een vriendin iedere week in zee. En opeens zie ik in bladen, op social media en op tv hoe gezond het is om juist ‘s winters in koud water te zwemmen. Overigens is het niet echt zwemmen, meer dippen. Soms doet het bijna pijn, vooral aan mijn voeten dus kocht ik zwemschoentjes. Het idee dat ik dit, als koukleum, in de winter ben gaan doen – wat tevens betekent dat ik in mijn bh en slipje op een vaak winderig strand mezelf sta om te kleden - en ik vrijwillig het koude water in ga, is wellicht niet goed voor te stellen. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn.