Anders gourmetten dan met de schotel uit de supermarkt? Met deze tips gaat dat lukken
Koken & EtenGourmet is favoriet voor veel Nederlanders tijdens de feestdagen. Wil je een keer iets anders en verrassends in de pannetjes? Eatertainment geeft zes tips voor recepten.
1 Gevulde biefstukrolletjes met prosciutto en salsa verde Biefstuk is een klassieker op de gourmettafel. Deze rolletjes zijn gevuld met een broodmengsel en prosciutto en serveer je met een zelfgemaakte salsa verde.
2 Thaise zalmkoekjes met komkommer koriander salsa Deze zalmkoekjes zijn geïnspireerd op de Thaise keuken en zitten bomvol smaak.
3 S’mores pizza met marshmallow, pure chocolade en rode bessen De typisch Amerikaanse lekkernij s’mores heeft een plaats verdiend op de gourmettafel. Deze variant is een zoete minipizza die je bakt op de gourmetplaat: om het diner mee af te sluiten.
4 Romige cashewsaus Een simpel recept voor een lekkere cashewsaus. De saus is nog romiger door de kokosmelk die je eraan toevoegt. Ook lekker als spread voor op een stokbroodje, dan gebruik je de helft van de kokosmelk.
5 Pittige ambasaus met limoen Ambasaus is een pittige saus gemaakt van ingelegde mango met kruiden. Je maakt hem gemakkelijk zelf en het zorgt voor een beetje extra pit aan tafel. Past bij veel gerechten die uit je pannetje komen.
6 Lamsköfte met yoghurt-muntsaus, ingelegde ui en flatbread Köfte is een langwerpig balletje dat traditioneel met gehakt wordt bereidt. Deze versie van lamsgehakt serveer je onder andere met een frisse yoghurt-muntsaus.
7 Groentetorentje met halloumi en rode bietenspread Een topper voor de groentefans. De aubergine, courgette en halloumi maak je apart klaar op de gourmetplaat en bouw je daarna met de rodebietenspread op tot een geheel.
De recepten van deze zeven gerechten vind je hieronder. Ook geeft Eatertainment nog ideeën voor de brunchtafel, de rijsttafel en de kerstdis.
1 Gevulde biefstukrolletjes met prosciutto en salsa verde
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Bijgerecht
Ingrediënten
1 kleine ciabatta
1 el Italiaanse kruiden
2 tl zout
1 teentje knoflook
1 ui
2 el kappertjes
2 ansjovisfilets
8 takjes bladpeterselie
8 takjes basilicum
4 takjes munt
1 citroen
60 ml extra vergine olijfolie
300 gr biefstuk
90 gr prosciutto ham
Bereidingswijze
- Bereid de ciabatta volgens de aanwijzing op de verpakking. Maal het brood met de Italiaanse kruiden en de helft zout fijn in een keukenmachine.
- Pel de knoflook en ui, snijd de ui grof. Voeg toe aan een keukenmachine met de kappertjes, ansjovisfilet, bladpeterselie, basilicum, munt, sap van de helft van de citroen, olijfolie en resterende zout. Meng tot een glad geheel.
- Halveer de biefstuk in dikte door deze over de lengte doormidden te snijden. Sla de biefstuk plat met een deegroller of platte kant van een pan tot een dikte van 1 cm. Beleg de platgeslagen biefstukken elk met de prosciutto en 1 el broodvulling. Rol op en bind om met touw.
- Bak 4 minuten op de gourmetplaat en draai regelmatig om. Serveer met de salsa verde.
2 Thaise zalmkoekjes met komkommer koriander salsa
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Bijgerecht
Ingrediënten
Voor de zalmkoekjes:
2 cm gember
200 gr zalmfilet, zonder huid
2 el vissaus
Sap van een 1/2 limoen
1 lente-uitje
4 takjes koriander
Voor de salsa:
1 komkommer
1 mango
1 kleine rode ui
1/2 rode peper
8 takjes koriander
Sap van een 1/2 limoen
Bereidingswijze
Voor de zalmkoekjes:
- Schil en rasp de gember fijn. Maal met de helft van de zalm samen met de vissaus en limoensap in een keukenmachine tot een puree. Snijd de rest van de zalm in kleine blokjes en snijd het lente-uitje en de koriander fijn. Meng dit met de zalmmousse, vorm balletjes ter grootte van een golfbal en druk deze plat.
Voor de salsa:
- Snijd de komkommer over de lengte doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd in kleine blokjes. Schil de mango en snijd in blokjes even groot als de komkommer. Pel en snijd de rode ui samen met de rode peper en koriander fijn en voeg toe aan een kom met de komkommer en mango en sap met de limoen. Hussel door elkaar.
- Bak de zalmkoekjes ongeveer 2 minuten per kant op de bakplaat en serveer met de salsa en eventueel extra koriander ter garnering.
3 S’mores pizza met marshmallows, pure chocolade en rode bessen
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Bijgerecht
Ingrediënten
1 rol pizzadeeg
20 gr mini marshmallows
55 gr pure chocoladedruppels
50 gr rode bessen
Bereidingswijze
- Snijd rondjes uit het pizzadeeg met een steekring.
- Bedek het deeg met de marshmallows en chocolade druppels. Plaats onder de grill van het gourmetstel en rooster totdat de marshmallows en chocolade zijn gesmolten en het pizzadeeg gaar is. Als je een gourmetbakplaat hebt, kun je eerst 1 kant van het pizzadeeg bakken, daarna omdraaien en beleggen met marshmallows en chocoladedruppels en verder bakken tot het gaar is.
- Leg op ieder pizza stukje wat rode bessen. Klaar om te serveren!
Tip: het is ook leuk om uitsteekvormen te gebruiken, voor bijvoorbeeld ster- of hartvormige pizza’s.
4 Romige cashewsaus
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Sauzen & dressings
Ingrediënten
1 teentje knoflook
100 gr cashewnoten
200 ml kokosmelk
1 tl honing
2 limoenen (waarvan 1 limoen ter garnering)
Bereidingswijze
- Pel en pers de knoflook. Voeg toe aan een pan samen met cashewnoten, kokosmelk, honing en het sap van de limoen en verwarm ongeveer 30 minuten op laag vuur totdat de cashewnoten zacht zijn geworden. Voeg eventueel nog meer kokosmelk toe als het te veel indikt.
- Haal van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde en egale saus.
- Garneer met hele cashewnoten, limoenpartjes en limoenrasp.
5 Pittige ambasaus met limoen
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Sauzen & dressings
Ingrediënten
1 teentje knoflook
1 mango
1 rode peper
1 el olijfolie
1 tl mosterdzaad gemalen
1/4 tl cayennepeper
1/4 tl gerookte paprikapoeder
1/2 tl kurkuma
1/2 tl fenegriekzaad
100 ml water
1/2 tl zout
1 limoen
Bereidingswijze
- Pel en pers de knoflook, schil en snijd de mango in blokjes en snijd de rode peper fijn.
- Verhit de olijfolie in een pan, voeg de knoflook toe en bak 1 minuut op middellaag vuur, laat niet bruin worden. Voeg de mango, rode peper, alle kruiden, water, zout en sap van een halve limoen toe en fruit voor 30 minuten totdat de mango zacht is geworden.
- Pureer met een staafmixer tot een egale saus. Voeg eventueel meer zout toe naar smaak.
- Snijd resterende limoen in partjes en garneer de saus met limoen en eventueel nog wat gesneden rode peper.
Tip: houd je van minder pittig? Haal dan de zaad en zaadlijst uit de peper voor gebruik.
6 Lamsköfte met yoghurt-muntsaus, ingelegde ui en flatbread
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Bijgerecht
Ingrediënten
Voor de ingelegde ui
4 rode uien
2 el suiker
250 ml water
250 ml azijn
7 zwarte peperkorrels
Voor de yoghurt- muntsaus
4 takjes munt
150 ml Griekse yoghurt 10%
1 citroen
Peper en zout
Voor de köfte
1 ui
1 teentje knoflook
4 takjes munt
4 takjes koriander
4 takjes platte peterselie
1/2 rode peper
375 gr lamsgehakt
1 el ras el hanout
1 tl zout
1 tl peper
2 flatbreads
Bereidingswijze
Ingelegde rode ui:
- Pel en snijd de rode uien in dunne ringen. Voeg suiker, water, azijn en de peperkorrels toe aan een pan en verhit totdat de suiker is opgelost. Voeg de rode ui toe en laat in zijn geheel afkoelen.
Voor de yoghurtsaus:
- Snijd de munt fijn en meng met de yoghurt. Pers de citroen uit en voeg toe. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Voor de köfte:
- Pel en snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de munt, koriander, peterselie en rode peper fijn. Meng dit alles met het gehakt, ras el hanout, zout en peper. Rol er kleine worstjes van en rijg aan de spiesjes.
- Bereid het flatbread volgens de aanwijzing op de verpakking en scheur in stukken.
- Bak de köfte gaar in ongeveer 5 min. op de bakplaat, draai regelmatig om. Serveer met het flatbread, de yoghurtsaus en ingelegde ui.
Tip: je kan de ingelegde ui ook een dag van tevoren maken voor een betere smaak. Met deze hoeveelheid zal je zeker wat overhouden, maar dit kan je prima 2 weken bewaren in een luchtdichte pot in de koelkast.
Groente torentje met halloumi en rode bieten spread
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal porties: 6 personen
Categorie: Bijgerecht
Ingrediënten
2 voorgekookte rode bieten
100 gr feta
1 el citroensap
1 aubergine
1 courgette
200 gr halloumi
2 el olijfolie
200 gr gehakte walnoten
Bereidingswijze
- Snijd de rode bieten in grove stukken. Voeg samen met de feta en citroensap toe aan een keukenmachine en meng tot een egale spread.
- Snijd de aubergine, courgette en halloumi in plakken van ongeveer 1 cm dik. Smeer aubergine en courgette in met olijfolie.
- Bak de aubergine, courgette en halloumi op de bakplaat voor 2 minuten per kant en totdat ze mooi bruin kleuren.
- Maak een toren van een plak aubergine, bietenspread, halloumi en courgette. Maak af met een laatste laag bietenspread en walnoten.
Lekker brunchen? Ideeën vind je hier.
Ideeën voor de rijsttafel vind je hier.
Zet je voor de kerst liever iets anders op tafel, dan vind je hier meer recepten.
Nóg meer inspiratie nodig? Die vind je hieronder in de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Tien airfryers, grote verschillen: van goed gebakken patat tot mengsel van gare en niet gare friet
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
Zeventien restaurants in Nederland hebben maandag een Michelinster gekregen. Vinkeles in Amsterdam had er al één en kreeg er een tweede bij. Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische wok met glasnoedels
Een vegetarische wok met veel groenten die ideaal is voor een doordeweekse dag, want je zet dit gerecht al in 20 minuten op tafel. Wokken is trouwens gunstig, door groenten kort te wokken behoud je zoveel mogelijk vitamines.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Flammkuchen met schelvis
Flammkuchen is het Duitse antwoord op de Italiaanse pizza. Het grote verschil is dat je pizzadeeg maakt met gist en flammkuchendeeg zónder gist. Ideaal, want dit betekent dat flammkuchendeeg niet urenlang hoeft te rijzen. Rol je zelfgemaakte deeg flinterdun uit, zodat het lekker krokant wordt wanneer je het bakt in de oven. -
PREMIUMKoken & Eten
Frank (48) viel 50 kilo af met ‘boerenverstand’ én gaat niet meer jojoën
Van 146 naar 94 kilo, met veel wandelen, fietsen, calorieën tellen, ingrediënten afwegen en een buitengewone discipline verloor Frank Depoorter in anderhalf jaar tijd 50 kilo. En voorgoed, zo vermoedt hij. ,,Ik voelde me een wandelende tijdbom.”