Alle druppels helpen

Heel gek, maar het is al best lang geleden dat het regende. Dat besef komt steeds meer en meer, ook omdat alle planten in de tuin wat slap gaan hangen en het gras inmiddels geel is. 

Volledig scherm
Margot Verhaagen. © Mechteld Jansen

Natuurlijk hoor ik alle berichten over waterbesparing. Een goede zaak. Het stimuleren van groene tuinen zonder veel tegels vind ik daarnaast een belangrijk aandachtspunt. Dat is niet alleen koeler, die tuinen houden langer vocht vast en het is ook beter voor de insecten en uiteindelijk dus ook voor onszelf. De jongste man heeft nu een emmer in de douche gezet waarin hij water opvangt dat normaliter wegloopt voordat het water warm genoeg is om onder de douche te gaan. Dat gebruikt hij om het toilet door te spoelen bij een kleine boodschap. Man en ik doen dit nu natuurlijk ook.

Het water waar ik groente of fruit in was, giet ik af in de tuin. Wellicht een druppel op een gloeiende plaat, maar alle kleine beetjes helpen. Ik heb her en der in de tuin trouwens waterbakjes staan voor de vogels en de bijen. Kleine moeite maar toch belangrijk. Die hebben ook last van de droogte namelijk.

Toch geniet ik met volle teugen van de zon, de helderblauwe lucht, buiten eten en de zwoele zomeravonden. Dit weer leent zich bij uitstek voor frisse salades. Ik maakte daarom, heel toepasselijk, een watermeloensalade. Watermeloenen zijn goed wanneer ze zwaarder zijn dan dat ze eruit zien. Snijd de meloen in tweeën en snijd blokjes van het vruchtvlees. Verdeel dit over 250 gram spinazie, samen met geroosterde kip, wat amandelen en stukjes blauwe aderkaas. Giet er wat balsamico en olijfolie overheen. Goed voor de vochthuishouding.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement