Volledig scherm
© Shutterstock

Achter deze avozilla's kun je je verschuilen, zo groot zijn ze

Koken & etenZe zijn vijf keer zo groot als gewone avocado's en wegen vaak meer dan een kilo: avozilla's zorgen voor veel opwinding in Australië. Daar is een boer begonnen met het telen van de vrucht. 

De gigantische avocado's kunnen zo groot worden als een mensenhoofd. ,,Iedereen wil weten hoe je vredesnaam aan zulke mega-avocado's komt'', zegt boer David Grove uit Queensland, tegen de zender 9News. Hij is de enige die de vruchten in Australië verbouwt. ,,De toevoer is nu nog niet groot, we hebben ze alleen naar groentespeciaalzaken verzonden, niet naar supermarkten.''
Daar komt verandering in, want Grove heeft 2000 struiken geplant in Bundaberg. De vruchten wegen gemiddeld zo'n 1,2 kilo. De zwaarste die is geoogst, woog 1,8 kilo. 

De avozilla's zoal de grote vruchten worden genoemd, komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het is een kruising tussen de enorme, waterige West-Indische soort en de kleinere, boterig smakende Guatemalteekse. De buitenproportionele omvang van de avocado's zou geen invloed hebben op de smaak: de telers melden dat ze net zo lekker smaken als gewone. Je kunt met een half exemplaar ongeveer negen boterhammen beleggen met geprakte avocado.

Zuid-Afrika

Of de Nederlandse supermarkten de vruchten zullen gaan verkopen, lijkt onwaarschijnlijk gezien het geringe aanbod. Jumbo laat weten dat de vraag naar avocado's de afgelopen jaren is toegenomen. 'Mochten we zien dat onze klanten behoefte hebben aan een dergelijk formaat, dan zullen we zeker overwegen om deze in ons assortiment op te nemen', aldus een woordvoerder van de supermarktketen. Bij AH zijn ze uiteraard ook nog niet te koop. Wie weet in de toekomst, reageert een woordvoerder.
Tesco verkocht in 2013 en 2014 een gelimiteerd aantal in de supermarkten in Ierland en Groot-Brittannië. Het is een nichemarkt, zei Grove tegen de Britse krant The Guardian.

Er zijn maar vier soorten bomen die de vruchten voortbrengen. Die staan voornamelijk in het woud nabij de Modjadjiskloof in Zuid-Afrika. 

  1. Morellen op brandewijn: nu maken, straks genieten
    PREMIUM
    Column Margot Verhaagen

    Morellen op brandewijn: nu maken, straks genieten

    Het is morellentijd. Morellen, ook wel krieken genoemd, zijn zure kersen die aan de boom minder donker kleuren dan hun zoete familieleden. In de kersenboomgaard van Hoogstrate in Kloetinge hebben ze ongeveer twintig bomen met morellen staan. Arianne Hoogstrate loopt er trots rond. ,,We gebruiken de morellen als goed bestuivende kers voor onze andere kersenbomen. De morellen zijn het laatste aan de beurt voor de pluk. Door het goede weer van dit jaar hoefden we maar twee plukrondes langs de bomen te houden”, zegt ze.