Acht tips voor gezond eten: 'Laat goedkoopste pasta in het schap staan'
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Met slimme keuzes kom je met een klein budget toch aan je dagelijkse portie vitamines en mineralen. Acht tips van hoogleraar humane voeding Edith Feskens.
Het is een fabel dat gezond eten duur is, zegt Gabriëlla Bettonville van budgetvoorlichter Nibud. ,,Daar hebben we samen met het Voedingscentrum veel onderzoek naar gedaan. Voor twee euro per persoon kun je al een gezonde maaltijd op tafel zetten.’’
Edith Feskens, hoogleraar humane voeding aan de Universiteit van Wageningen, is het daar mee eens. ,,Gezond eten betekent matig en gevarieerd eten, volgens de Schijf van Vijf. Voldoende groente en fruit, vis, kleine porties dierlijke producten als zuivel en vlees, en volkoren graanproducten. Binnen die schijf zijn er veel mogelijkheden om te variëren en te eten volgens je smaak. Sommige producten, zoals asperges, frambozen en verse vis, zijn altijd duur. Maar door andere keuzes te maken, tijd te besteden aan je voedsel en slim in te kopen kun je met een klein budget heel verantwoord eten.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUMKoken & Eten
Extra groenten, minder vlees en zout: moderne kok denkt mee met de arts
Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Asian honey garlic potatoes
Asian honey garlic potatoes is een overheerlijk Koreaans bijgerecht. Oorspronkelijk wordt dit recept vaak gemaakt met chilipasta, maar in dit recept gebruiken we sriracha, een pittige chilisaus. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met paksoi. -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen.
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Maaltijden voorbereiden: zo doe je het veilig
Steeds meer mensen lijken het te doen: ‘meal preppen’ oftewel van tevoren maaltijden klaarmaken. Handig als je een drukke week voor de boeg hebt. Of als je je altijd verzekerd wilt weten van een gezond snackje. Hoe je dat doet, vertellen de experts van het Voedingscentrum.