Volledig scherm
Leffe 0.0 is het eerste alcoholvrije abdijbier in Nederland © AB InBev

AB InBev brengt met Leffe 0.0 eerste alcoholvrije abdijbier

Alcoholvrij pils, witbieren en IPA's zijn er al, maar nu brengt brouwer AB InBev het eerste alcoholloze abdijbier in Nederland op de markt. Leffe Blond 0.0 is vanaf eind april in de horeca verkrijgbaar en in juli ook in de supermarkt.

Met het alcoholvrije abdijbier speelt de Belgische brouwer in op de snel groeiende vraag naar 0.0 bieren. De tijd dat alcoholvrij bier niet ‘cool’ was, lijkt lang geleden, inmiddels is het volstrekt normaal om in de kroeg of op het terras zo'n biertje te drinken. Het marktaandeel van alcoholvrij is in enkele jaren naar circa 5 procent gestegen. Liep Bavaria in ons land lange tijd voorop, inmiddels zijn de grote brouwers allemaal gevolgd. Zo is er Heineken 0.0 en heeft AB InBev onder meer Jupiler 0.0.

Na de pilseners komen steeds meer brouwers met alcoholvrije speciaalbieren. AB InBev introduceert nu dus Leffe Blond 0.0, enkele maanden na de lancering in thuisland België. Het bier is vanaf eind deze maand in duizenden horecagelegenheden in het hele land verkrijgbaar, zegt marketingmanager Adriaan Bos. De brouwer claimt niet over één nacht ijs te zijn gegaan. ,,Alcoholvrij brouwen is complex, we hebben hier meerdere jaren aan gewerkt om de smaak goed te krijgen,” vertelt brandmanager Adriaan Bos. Inmiddels durft AB InBev volmondig te zeggen geslaagd te zijn. ,,Onze eigen smaakpanels beoordelen Leffe 0.0 even goed als Leffe Blond.”

Smaakbeleving

Qua brouwproces is Leffe Blond 0.0 vrijwel identiek, beklemtoont de Belgische biergigant. ,,Het brouwproces is technisch hetzelfde. Enige verschil is dat we aan het eind de alcohol eruit destilleren.” Sommige brouwers doen dat anders en brouwen juist meteen zonder alcohol. ,,Maar wij menen dat dit de beste smaakbeleving geeft.”

Met Leffe Blond 0.0 bestaat AB InBev's alcoholvrije portfolio inmiddels uit Jupiler 0.0 en Dommelsch 0.0 (pils), Hoegaarden 0.0 Wit, Radler en Rosé (witbier) en Franziskaner Alkoholfrei (weizen). De bierbrouwer streeft er naar dat een vijfde van het wereldwijde biervolume in 2025 bestaat uit alcoholvrije en arme bieren.

Het in Leuven, België gevestigde Anheuser Busch InBev (AB InBev) is 's werelds grootste brouwer, voor Heineken. De biergigant is eigenlijk Belgisch, Amerikaans en Braziliaans en ontstond in 2008 na een megafusie. Ook in Nederland is AB InBev van origine sterk met twee brouwerijen (Dommelen en Arcen) en merken als Dommelsch en Hertog Jan. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Breda, in totaal werken er 550 mensen bij wat officieel Bierbrouwerij AB InBev heet.

Volledig scherm
Acteur Charlie Sheen in 2012 in een tv-spotje met Bavaria 0.0. In ons land was het Brabantse biermerk voorloper met alcoholvrij © ANP
Volledig scherm
AB InBev's concurrent Heineken kwam in 2017 met een nul punt nul biertje. © Heineken