Volledig scherm
© Shutterstock

‘19 bieren bevatten te veel resten bestrijdingsmiddel’

In bier zit in veel gevallen het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Een nieuw onderzoek laat zien dat 19 van 31 geteste bieren een percentage bestrijdingsmiddel bevatten dat boven de 0,5 microgram per liter ligt. 

Het onderzoek is uitgevoerd door laboratorium Eurofins in opdracht van AHealthyLife. De initiatiefnemer is Juglen Zwaan.  De bieren met de meeste glyfosaat (het bekendste merk is Roundup) zijn Budweiser budvar, Swinckels, Bavaria, Schultenbräu en Warsteiner. Ook in Heineken, Oettinger, Bavaria alcoholvrij en Heineken alcoholvrij zit het middel. Boeren gebruiken het onkruidbestrijdingsmiddel bij het verbouwen van de tarwe. 

Onkruidbestrijder Roundup.
Volledig scherm
Onkruidbestrijder Roundup. © REUTERS

De branchevereniging Nederlandse Brouwers stelt dat de resultaten van het onderzoek van AHealthyLife.nl in lijn zijn met het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eerder deed. De conclusie van die metingen: het gehalte van glyfosaat in bieren op de Nederlandse markt lag ver onder het maximum ligt dat op basis van het gerstgehalte toelaatbaar is. Er zijn geen gezondheidsrisico’s vanwege glyfosaat in bier, zo meldt de NVWA desgevraagd. 

De reden voor de warenautoriteit om uit te zoeken hoe het zat met het middel in bier was een soortgelijk onderzoek dat in Duitsland in 2016 werd uitgevoerd. Dit liet zien dat in alle geteste bieren glyfosaat zat, maar in lage gehalten. 

Quote

Wat ons betreft zou het middel afgeschaft mogen worden

Reinier Rombouts, Swinckels

Bij brouwerij Swinckels gaan niet meteen de alarmbellen af. Het klopt dat het middel in bier terecht kan komen, maar het gehalte ligt ver onder de wettelijk toegestane hoeveelheid, zegt Reinier Rombouts. ,,Om daar last van te hebben, zou  je 4.000 liter bier op een dag moeten drinken. En als je dat zou doen, krijg je andere problemen.’’ 

Rombouts wil de kwestie niet bagatelliseren. ,,Maar het lijkt erop dat dit dezelfde conclusie is die de NVWA twee jaar geleden trok.’’ Het is niet leuk dat deze uitkomst uit de bus komt. ,,Voedselveiligheid is superbelangrijk en daar controleren we ook elke dag op. Wat ons betreft zou het middel afgeschaft mogen worden, maar wij hebben niet alles in de hand.’’ 

Glyfosaat staat al jaren ter discussie. Het middel zou kankerverwekkend zijn. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek bestempelt het middel als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens welke gevolgen het middel heeft op de gezondheid van mensen en dieren. 

De maker van Roundup, het Amerikaanse Monsanto, werd in 2017 ontmaskerd toen bij een rechtszaak bleek dat het bedrijf optrad als ghostwriter van onderzoek dat de nadelige werking van glyfosaat moest afzwakken. 

Weet je al wat jij eet vanavond? Hier zie je hoe je krokante asperges met kip maakt: