WMO bevestigt warmterecord van 38 graden in arctisch gebied
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bevestigt dat het op 20 juni 2020 maar liefst 38 graden Celsius werd in het Russische dorp Verchojansk, in de regio Jakoetië. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in het arctisch gebied.
De VN-organisatie meldt dat het record werd gevestigd tijdens een uitzonderlijke en lange hittegolf in Siberië. In het Siberische gebied boven de poolcirkel was het die zomer op de meeste dagen 10 graden warmer dan normaal. De WMO meldt dat de klimaatverandering alarmerend is. De temperaturen in het arctisch gebied stijgen twee keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde.
Extreem landklimaat
Verchojansk ligt in het oosten van Siberië en zo’n 115 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De temperaturen worden er sinds 1885 in de gaten gehouden. Het is het koudste bewoonde stukje op aarde, met temperaturen tot wel -67 graden. Dat in contrast met de zomer: dan kan het boven de 30 graden worden. Het gebied heeft een extreem droog landklimaat (zeer koud in de winter, warm in de zomer).
Maar 38 graden, dat werd het er nog nooit. Sterker: die temperatuur was nog nooit gemeten in het arctisch gebied. Het vorige record in Verchoyansk stamt uit 1988: op 25 juli werd een temperatuur gemeten van 37,3 graden Celsius, aldus wetenschappers German Alekseenkov en Vasily Smolyanitsky van het Roshydromet Arctisch en Antarctisch Onderzoeksinstituut.
Smeltende permafrost en zee-ijs
Door de warme temperaturen in de regio Jakoetië, waar ook Verchoyansk ligt, smelt de permafrost (het ‘eeuwige ijs’ in de bodem). Al veertig procent is aangetast. De regio kampte afgelopen zomer bovendien met veel natuurbranden: een recordaantal hectares sinds het begin van de metingen in 2003 ging er in vlammen op.
Het was afgelopen zomer in het gehele noordpoolgebied buitengewoon warm: in de eerste helft van juli lag de temperatuur tot 10 graden boven het klimatologisch gemiddelde. De warmte is een van de oorzaken voor de uitzonderlijk lage hoeveelheid zee-ijs op de Noordpool: er is ruim twee miljoen vierkante kilometer zee-ijs minder dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, een laagterecord.
Ook recordwarmte op Zuidpool
Deze zomer bevestigde de WMO ook al een recordtemperatuur voor het zuidelijke poolgebied: op 6 februari was het 18,3 graden Celsius bij het Esperanza-station in Argentinië. Een melding van 20,75 graden Celsius op Antarctica werd toen afgewezen, maar 18,3 graden was ook een nieuw hitterecord. Het vorige record stond op 17,5 graden Celsius en stamt uit 2015.
De WMO is nog bezig met het verifiëren van andere recente warmterecords. Het werd in zowel 2020 als 2021 maar liefst 54,4 graden op de warmste plek ter wereld, Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Ook het Europese warmterecord van 48,8 graden op het Italiaanse eiland Sicilië afgelopen zomer moet nog worden bevestigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTweegesprek
Topvrouw chemiereus over klimaat: ‘Onze jeugd kijkt op een betere manier naar de wereld’
Wat krijg je als je een topvrouw uit de chemische industrie en een voorvrouw van de duurzaamheidsbeweging laat terugkijken op het jaar van overstromingen in Limburg en van de klimaattop in Glasgow? -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Groningers vanavond de straat op: ‘Drie keer slecht nieuws in een week is wat veel’
Groningers protesteren vanavond tegen de ‘vernederingen’ uit Den Haag. Is het een gevoel, of wordt Groningen echt slechter behandeld dan de rest van Nederland? -
PREMIUM
Van rekeningrijden tot kerncentrales: gaan we de klimaatdoelen nu wel halen?
Geld maakt niet gelukkig, maar het bedrag dat nu is gereserveerd brengt de klimaatdoelen met een beetje geluk wel dichtbij: 35 miljard euro voor de komende tien jaar. -
PREMIUMReportage
Op Vlieland wordt iets slims bedacht om huizen te verwarmen
Op Vlieland worden binnenkort 39 woningen op een geheel nieuwe wijze duurzaam verwarmd. Nu is nog te zien hoe, straks ligt er een mooi sportveld overheen.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Koffie kopen op het station? Breng je eigen mok mee: ‘Er moet een wegwerpbeker-schaamte ontstaan’
De aantallen zijn hallucinant: elk jaar worden op de ongeveer 400 stations in Nederland 30 miljoen papieren koffie- en theebekers weggegooid. Dat zijn er 80.000 per dag. En 3500 per uur. De NS heeft de strijd tegen deze enorme berg afval ingezet en spoort reizigers aan hun eigen mok mee te nemen: ,,Er moet een soort wegwerpbeker-schaamte ontstaan.” -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.