Nieuw voorstel voor slotakkoord klimaattop, veel landen eerder ontevreden over voortgang
updateDe voorzitter van de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft zaterdag een nieuw voorstel gepubliceerd voor een slotakkoord. Bijna tweehonderd landen moeten instemmen met het concept, dus het is niet de laatste versie. Het concept lijkt een combinatie van de eerdere voorstellen die zijn gedaan door ontwikkelingslanden en door de Europese Unie.
Diverse landen waren vanochtend ontevreden over de voortgang van de klimaattop. Ook eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans maakte zich zorgen over een goede afloop. Als de uitkomst onbevredigend is, dan is de EU bereid uit het overleg te stappen, zei hij. ,,We moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden.”
De top zou volgens de planning vrijdag tot een einde moeten komen, maar werd gisteren zoals verwacht verlengd omdat er te veel openstaande kwesties waren. Deelnemers moeten nog een definitieve tekst als afsluiting van de top overeenkomen. De onderhandelingen zitten onder meer vast rondom kwesties zoals fondsen voor schade door extreem weer in armere landen.
Eurocommissaris Frans Timmermans maakte donderdagavond bekend dat de EU de ontwikkelingslanden tegemoetkomt door een klimaatschadefonds op te richten. Ontwikkelingslanden willen dat het fonds beschikbaar komt voor ‘ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering’. De EU wil juist dat alleen de kwetsbaarste landen aanspraak mogen maken op zo’n fonds, omdat onder de noemer ‘ontwikkelingslanden’ ook landen zoals de rijke golfstaat Qatar vallen. In de meest recente conceptversie staat echter nog steeds dat het fonds bedoeld is voor ‘ontwikkelingslanden’.
Onvrede
Volgens klimaatminister Rob Jetten waren veel landen ongelukkig door het gebrek aan voortgang op het gebied van afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, en zo de mondiale temperatuurstijging onder de 1,5 graden Celsius te houden. Dat is volgens klimaatwetenschappers de grenswaarde waarboven de effecten van klimaatveranderingen veel ernstiger zullen worden.
Jetten vreesde, net als Timmermans en andere Europese afgevaardigden, dat er voorstellen op tafel liggen die de resultaten van de klimaattop vorig jaar in Glasgow afzwakken. ,,Het is eenvoudigweg niet goed genoeg”, stelde hij. ,,We wachten nog steeds op enkele teksten, maar het voelt alsof we terugkrabbelen van Glasgow, en dat is onacceptabel.” Een Franse afgevaardigde zei dat het vooral om een Egyptisch voorstel gaat. ‘We kunnen het doel van 1,5 graden opwarming niet laten sterven in Sharm-el-Sheik’, twitterde de Franse energieminister Agnes Pannier-Runacher.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Sameh Shoukry, voorzitter van de top, zei eerder dat hij wist dat er veel ‘onvrede’ is onder alle partijen, maar riep de 200 naties die zich in Egypte hebben verzameld op om vastberadenheid te tonen om een consensus te bereiken: ,,De kwestie berust nu op de wil van de deelnemende partijen.” Shoukry liet daarnaast weten dat het doel de mondiale opwarming te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius, ten opzichte van de pre-industriële tijd in de concepttekst behouden blijft.
In de huidige conceptversie zijn voor een groot deel de afspraken zoals die zijn gemaakt in Glasgow overgenomen. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor de opmerking dat het gebruik van steenkool ‘afgebouwd’ moet worden. Dat woord was aanleiding voor veel discussie vorig jaar, toen het het veel sterkere ‘uitfaseren’ op het laatste moment verving. De woorden ‘fossiele brandstoffen’ worden bijna niet genoemd. Het is nog niet duidelijk wat de reacties zijn van andere landen op het conceptvoorstel.
‘Liever geen resultaat dan slecht resultaat’
Timmermans stelde vanochtend dat dee EU meer heeft bewogen in de onderhandelingen dan de andere partijen, en om een goede uitkomst te krijgen moeten die ook bewegen. Hij benadrukte dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan ‘een slecht resultaat’, en waarschuwde dat de EU bereid is weg te lopen van de onderhandelingen als er geen bevredigende uitkomst wordt bereikt.
,,We moeten vooruit, niet achteruit. En alle EU-ministers zijn bereid om op te stappen als we geen resultaat bereiken dat recht doet aan waar de wereld op wacht - namelijk dat we iets doen aan deze klimaatcrisis”, zei Timmermans. Toch denkt hij dat een ‘positief resultaat’ vandaag nog steeds haalbaar is.
De onderhandelingen zijn de hele nacht doorgegaan volgens diplomaat Wael Aboulmagd, die aan het hoofd staat van de Egyptische delegatie. Een functionaris die sprak namens de Afrikaanse onderhandelaars zei dat de groep weinig weet: ,,We horen steeds over nachtenlange zij-bijeenkomsten om de impasse te doorbreken, maar we zijn daar niet bij betrokken en wachten waar ze mee komen voordat we beslissen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Olieconcern ExxonMobil weet sinds jaren 70 al dat de olie-industrie voor klimaatopwarming zorgt
Olieconcern ExxonMobil voorspelde de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen al in de jaren 70, in detail. Hun eigen wetenschappers kwamen tot dit inzicht na uitgebreid onderzoek. Desondanks trok het bedrijf - net zoals veel andere bedrijven in de fossiele industrie - decennialang klimaatverandering in twijfel, evenals de betrouwbaarheid van klimaatmodellen. -
Droogtemonitor
Neerslagtekort 2018 binnenkort geëvenaard, wateraanvoer steeds lastiger
Nederland stevent de komende twee weken af op een neerslagtekort dat net zo groot is als in 2018. In dat enorm droge jaar werden zelfs schepen ingezet om vers water te leveren. Zo ver is het nu nog niet, maar de aanvoer voor natuur, landbouw en scheepvaart wordt steeds uitdagender. -
Rapport: dreigend tekort drinkwater uit Maas door klimaatverandering
Klimaatverandering kan in de nabije toekomst zorgen voor een tekort aan drinkwater vanuit de Maas. In vrijwel alle doorgerekende scenario's zijn er vaker periodes waarin minder water door de Maas stroomt. Dat is een risico voor de drinkwatervoorziening in Nederland en België en dat is ‘zorgwekkend’.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
Twee nieuwe maatregelen staan klaar om aanhoudende droogte te beperken
Er komen mogelijk extra maatregelen voor vaarwegen in verband met de aanhoudende droogte. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Naar verwachting zullen vanaf volgende week de droogte en de effecten ervan verder toenemen. -
'extreem slecht idee'
Waarom de populaire 'bloempotkachel' niet werkt én erg gevaarlijk is
Ze worden de laatste tijd volop aangeprezen: terracotta potjes die met een waxinelichtje eronder heerlijke warmte zouden afgeven. Belachelijk, vindt natuurkundige Adriaan ter Braack. Ze werken namelijk totaal niet, maar zijn wel erg gevaarlijk. De brandweer waarschuwt voor brandgevaar én de enorme hoeveelheid fijnstof die vrijkomt.