Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Marja Jansen

‘Wilt u aub niet zo naar de kont van de serveerster staren?’

column jan vantoortelboomNa mijn studie aan de universiteit Gent bleek er buiten een carrière in het onderwijs om, geen droog brood te verdienen met mijn diploma in de Germaanse Filologie. Echter, het was in de hoogtijdagen van het Vlaamse wonderbedrijf in de spraaktechonologie Lernout & Hauspie, ondertussen failliet en bekend als de grootste Belgische fraudezaak ooit, dat ik afstudeerde. 

 1. Misschien toch eerst maar een maagzuurremmertje
  PREMIUM

  Misschien toch eerst maar een maagzuur­rem­mer­tje

  De stad Hulst organiseert een tweede editie van het whiskyfestival, want vorig jaar was een groot succes. Ik geloof niet dat ik ernaartoe ga, want whisky brandt een gat in mijn slokdarm en een nog groter gat in mijn maag. Ik weet dat er schrijvers zijn die prat gaan op het feit dat ze emmers whisky drinken na het schrijven van een steengoede lap tekst, maar daar eerst een maagzuurremmertje voor moeten slikken. Dat vind ik te zot voor woorden, al drink ik wel af en toe een Irish koffie, maar dat wordt dan weer door de whiskyliefhebbers met hoongelach begroet, want dat is zonde van de whiskey.
 2. Palaveren bij theelichtjes in het Pyjamaparlement
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Palaveren bij theelicht­jes in het Pyjamapar­le­ment

  Ik vond een frambozenrode pyjama. Hij stak nog in het plastic omhulsel, ergens achterin de klerenkast die ik aan het leeghalen was. Ik herinnerde het me weer; ik had hem meegenomen toen ik het huis van mijn vader opruimde. Mijn vader hamsterde af en toe weleens, zeker als er interessante aanbiedingen waren. Dus die pyjama zal er eentje van een stapel van vier of vijf geweest zijn. Hoogstwaarschijnlijk Aldi.