Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Marja Jansen

Wat ben jij toch een lelijk mormel

column jan vantoortelboomIk las in deze krant dat in de omgeving van Veere een 17 jaar oude, halfblinde en dove, maar vermiste Jack Russel, genaamd Dolly, dood is teruggevonden. Er werd een heuse zoekactie op touw gezet met speurhonden, warmtebeeldcamera en zelfs een onderwater drone. Het hele Veerse bos werd zo’n beetje uitgekamd. Twee dagen lang werd er gezocht met tientallen vrijwilligers. Dat is nogal wat voor een hond.

 1. Koudwaterzwemmen is een kleine dood
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Koudwater­zwem­men is een kleine dood

  Ik ben nooit het verslavingsgevoelige type geweest, maar ik geloof dat ik er nu een te pakken heb. Voor het tweede jaar op rij loop ik in de wintermaanden, regen of hagel of sneeuw, in mijn zwembroek naar buiten om in water van zes graden te gaan zwemmen. Ik ga hier nu geen wetenschappelijk exposé geven over wat de voordelen of nadelen zijn van koudwaterzwemmen, maar het doet mij in elk geval goed. Het doet mij zo goed dat ik er, als ik er de mogelijkheid toe heb, zelfs drie keer per dag in ga.
 2. Hij was een held vandaag
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Hij was een held vandaag

  Hij staat op en gaat op de rand van het bed zitten. Vandaag is de dag. Hij kijkt door het raam van zijn kleine kamer, maar ziet niets. Vandaag is de dag dat hij gezien zal worden, dat niemand zijn naam ooit nog vergeet. Hij trekt zijn zwarte broek en T-shirt aan en gaat voor de spiegel staan. Hij draait de kraan open en slaat water in zijn gezicht. Daarna poetst hij zijn tanden en kijkt in de spiegel. Wat hij ziet is niet zijn spiegelbeeld, maar zijn zelfbeeld: hij denkt vandaag een held te worden.