Jan Vantoortelboom
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom © Camile Schelstraete

Oude boksgoden werden onttroond: de koning is dood, leve de koning!

column Jan VantoortelboomMijn zoon van zestien doet sinds een paar maanden aan kickboksen. Om die reden waren we onlangs te vinden in het Gelredome om de opgeklopte partij tussen Badr Hari en Rico Verhoeven te aanschouwen. Nooit eerder hadden we live een bokswedstrijd gezien en we keken ernaar uit. 

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat het niet alleen voor mijn zoon was dat we naar Arnhem afreisden. Al vanaf mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door de bokssport. Ik herinner me de partij tussen Mike Tyson en James ‘Buster’ Douglas in Tokyo in februari 1990. Ik was vijftien en zat ’s nachts voor de buis. Die nacht werd ik een teleurgestelde getuige van de ondergang van de tot dan toe ongeslagen bokslegende. 

 1. Online lesgeven maakt sommige leraren weer menselijk
  PREMIUM
  column Jan Vantoortelboom

  Online lesgeven maakt sommige leraren weer menselijk

  Ik ken een jongen die dit schooljaar samen met een groep vrienden tegen het ontmoedigingsbeleid van de school in, is overgestapt van 4 vmboT naar 4 havo. Voor het eerst in de schoolcarrière van die jongen, die al vanaf groep 4 gekenmerkt werd door schoolmoeheid, vertelde hij mij over zijn wedervaren tijdens de wiskundeles en met name over de persoonlijke benadering van de wiskundeleraar. Het motto van de leraar was: ‘hoe minder zielen, hoe meer vreugd.’
 2. Het leven als essay
  PREMIUM

  Het leven als essay

  Naast mijn schrijverschap ben ik docent Engels. Een onderdeel van het lesprogramma bestaat uit het schrijven van een persoonlijk essay. Toen ik enige weken geleden de opdrachtspecifieke kenmerken introduceerde en de studenten op de hoogte bracht van hoe het essay geschreven en vooral gestructureerd diende te worden, maakte ik na afloop van de les, toen ik alleen in het leslokaal achterbleef en nog zat te herkauwen op wat ik zojuist had uitgelegd, in mijn gedachten een filosofische associatie tussen het schrijven van een essay en het leven zelf.
 3. Bollix zelf waggelt testikelloos maar jolig door zijn hondenleven
  PREMIUM
  COLUMN JAN VANTOORTELBOOM

  Bollix zelf waggelt testikel­loos maar jolig door zijn hondenle­ven

  Thuis ben ik degene die de dieren een naam geeft. Als schrijver wordt dat van me verwacht. Ik vind het een eer om te doen. Een dier hoort een naam te hebben. Zonder naam blijven ze hun leven lang een schaduw van het onbekende en onbekend maakt onbemind. Als een boer elke koe een naam gaf, dan zou het moeilijker zijn ze naar het slachthuis te brengen. Of een jager: kijk! Daar loopt haas Kromme Henkie, de papa van Rattekop en Snottebel. Schiet hem kapot!

Columns