Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Marja Jansen

Met de boeren (niet) naar de hoeren

column jan vantoortelboomVorige zaterdag was ik weer toerist in mijn geboortestreek. Met een groep bevriende Brabantse agrariërs en nog een aantal mensen werkzaam in de agrarische sector, gingen we een middagje naar Brugge.

 1. Misschien toch eerst maar een maagzuurremmertje
  PREMIUM

  Misschien toch eerst maar een maagzuur­rem­mer­tje

  De stad Hulst organiseert een tweede editie van het whiskyfestival, want vorig jaar was een groot succes. Ik geloof niet dat ik ernaartoe ga, want whisky brandt een gat in mijn slokdarm en een nog groter gat in mijn maag. Ik weet dat er schrijvers zijn die prat gaan op het feit dat ze emmers whisky drinken na het schrijven van een steengoede lap tekst, maar daar eerst een maagzuurremmertje voor moeten slikken. Dat vind ik te zot voor woorden, al drink ik wel af en toe een Irish koffie, maar dat wordt dan weer door de whiskyliefhebbers met hoongelach begroet, want dat is zonde van de whiskey.
 2. Twee kerstbomen om me aan te vergapen
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Twee kerstbomen om me aan te vergapen

  Op zondagochtend kocht ik twee kerstbomen, een grote en een kleine, van een gevaccineerde man die herstellende was van corona en er behoorlijk koortsig van was geweest. Hij trakteerde me, terwijl ik achter hem aan door het slijk baggerde, op het historische feit dat op de lap grond waarop de kerstbomen groeiden er ooit een burcht had gestaan. Tijdens het bewerken van het land had hij allerlei scherven van potten gevonden, en ook een tinnen medaillon dat pelgrims meenamen van bedevaartsoorden zoals Santiago de Compostela.
 1. Koudwaterzwemmen is een kleine dood
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Koudwater­zwem­men is een kleine dood

  Ik ben nooit het verslavingsgevoelige type geweest, maar ik geloof dat ik er nu een te pakken heb. Voor het tweede jaar op rij loop ik in de wintermaanden, regen of hagel of sneeuw, in mijn zwembroek naar buiten om in water van zes graden te gaan zwemmen. Ik ga hier nu geen wetenschappelijk exposé geven over wat de voordelen of nadelen zijn van koudwaterzwemmen, maar het doet mij in elk geval goed. Het doet mij zo goed dat ik er, als ik er de mogelijkheid toe heb, zelfs drie keer per dag in ga.