Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Marja Jansen

Ik schrok me een bult toen ik die poes op zijn hoofd zag liggen

COLUMN JAN VANTOORTELBOOMMijn oudste zoon is onlangs 18 geworden. In mijn mijmeringen schijn ik in de weken voor zijn verjaardag meer dan een paar keer te hebben uitgeroepen: ‘god, je wordt straks al 18!’ Alsof ik mezelf moest overtuigen, het zelf onder ogen moest zien dat ie binnen een paar jaar misschien uitvliegt. 

 1. De Turk plaatste een linkse uppercut, en de knietjes van mijn broer hielden het niet meer
  PREMIUM
  column Jan Vantoortelboom

  De Turk plaatste een linkse uppercut, en de knietjes van mijn broer hielden het niet meer

  Af en toe kijk ik weer eens een potje prutvoetbal. Dat doe ik telkens bij een WK of EK. Maar deze keer kan het me maar weinig bekoren. Het is een idiote sport beoefend door overbetaalde jongens. We kennen het wel ondertussen: brood en spelen, eten en amusement. Maar zelfs het amusement vind ik er dezer dagen niet in. De paar wedstrijden die ik heb gezien waren bedroevend: veilig en daardoor saai, geen echt voluit spel met risico’s. Misschien ligt het aan het feit dat er ook veel nieuwelingen tussen zitten en omdat ik het voetbal nooit volg en opeens al die nieuwe koppen zie. Dus word ik geconfronteerd met het feit dat ik verouderd ben.
 2. Als ik vroeg zou komen te sterven, wilde ik ze een stem vanuit het graf geven
  PREMIUM
  Column Jan Vantoortelboom

  Als ik vroeg zou komen te sterven, wilde ik ze een stem vanuit het graf geven

  Vroeger had ik op mijn kamer een instabiel vurenhouten rekje vol boeken. Het stond tegen de wand en ik kende alle titels van buiten. Nu heb ik twee prachtige stalen boekenrekken voor honderden boeken, met zo weinig mogelijk verloren ruimte, want de stalen platen zijn gemaakt op de doorsnee romanafmetingen. Als de boeken echt groot zijn, kan ik ze nog horizontaal op elkaar leggen. De rekken zijn gemaakt door mijn schoonvader, een man met gouden handen. En het mooiste is de buiging erin, alsof de wand rond is.

Columns