Jan Vantoortelboom
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom © Marja Jansen

Ik heb de neiging te verdwalen

COLUMN JAN VANTOORTELBOOMIk heb de neiging te verdwalen. Als dat in een boek of een film is, is dat niet zo vervelend. Maar als het op de openbare weg gebeurt, terwijl je een belangrijke afspraak hebt, dan is dat soms om een punthoofd van te krijgen. Het overkwam me weer. In Tilburg. Tilburg ken ik niet. Eerlijk gezegd was ik er van mijn hele leven nog nooit geweest. Tot afgelopen maandag.

 1. Niets ruikt lekkerder dan de geur van gemaaid gras
  PREMIUM

  Niets ruikt lekkerder dan de geur van gemaaid gras

  Deze week was het zover. Hier had ik naar uitgekeken. De eerste keer dat ik weer gras kon maaien. Dat vind ik altijd een wonderbaarlijk moment, de sapstromen die weer op gang komen als aanloop naar de vroege lente. Niets ruikt lekkerder dan de geur van vers gemaaid gras. Of die van hooi en stro, beetje opgewarmd in zonlicht. Het zijn geuren die al duizenden jaren geroken worden, en misschien zijn ze zelfs onderdeel van ons DNA geworden.
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.

Columns