Jan Vantoortelboom
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom © Marja Jansen

Een man van de pook

column Jan VantoortelboomDeze week heb ik voor het eerst in een automaat gereden. Ik heb het lang kunnen uitstellen, maar op een dag moet je eraan geloven. Telkens als ik aan een automaat dacht, zag ik de nieuwe knalrode fiets voor me die ik op mijn tiende verjaardag cadeau kreeg: ik fietste als een gek op het trottoir in onze straat, trok te hard aan de remmen en vloog over het stuur. 

 1. Graafwerkzaamheden in mijn tuin doen slapeloze nachten herbeleven
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Graafwerk­zaam­he­den in mijn tuin doen slapeloze nachten herbeleven

  Het zijn ten huize Vantoortelboom weer eens de verplantweken. En ik ben het uitvoerend comité. Spitten, wortels afsteken en dan de plant met aardkluit en al op een andere plek neerpoten. Kwestie van efficiënt de tuin aanleggen zodat er volgend jaar weer minder moet worden gewied, zegt mijn vrouw. Ik wied bijna nooit. Ik hou wel van een onkruidtuin, wilde planten, alles door elkaar.
 1. De mens is een pillenras geworden
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  De mens is een pillenras geworden

  Afgelopen week liep ik weer eens langs bij de apotheek. Toen ik daar stond te wachten op een of ander pilletje voor een van mijn tweeling en er nogal wat afgetikt moest worden op het computerscherm om dat pilletje te verkrijgen, doodde ik de wachttijd door wat in de rondte te kijken. Aan mijn linkerkant een oudere, verzorgde dame met een kapsel dat me deed denken aan mijn tante die ik in geen jaren had gezien, en een Plustas al tot de helft gevuld, waarin de medicatie die ze kreeg aangereikt onverwijld werd gekieperd. Aan mijn rechterkant lagen er in twee manden drinkbekers die waren afgeprijsd en als zeer handig aangeprezen: ze voorzagen ruimte voor pillen.

Columns