Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Marja Jansen

De allerlaatste vakantie

column jan vantoortelboomOp een ochtend deze week bracht ik mijn kinderen naar school en ik luister meestal naar Radio 538. Klaas met zijn hoge gekke stemmetje klinkt irritant, niet echt een boeiende radiostem; er waren tijden dat er een beter ochtendprogramma was, maar een mens went aan alles.

 1. Misschien toch eerst maar een maagzuurremmertje
  PREMIUM

  Misschien toch eerst maar een maagzuur­rem­mer­tje

  De stad Hulst organiseert een tweede editie van het whiskyfestival, want vorig jaar was een groot succes. Ik geloof niet dat ik ernaartoe ga, want whisky brandt een gat in mijn slokdarm en een nog groter gat in mijn maag. Ik weet dat er schrijvers zijn die prat gaan op het feit dat ze emmers whisky drinken na het schrijven van een steengoede lap tekst, maar daar eerst een maagzuurremmertje voor moeten slikken. Dat vind ik te zot voor woorden, al drink ik wel af en toe een Irish koffie, maar dat wordt dan weer door de whiskyliefhebbers met hoongelach begroet, want dat is zonde van de whiskey.
 2. Rus met een Napoleoncomplex
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Rus met een Napoleon­com­plex

  Vandaag kwam er weer eens een mannetje van de ZVU langs. Maar deze keer wel een die van wanten wist. Na een half uur op zolder had hij het probleem gelokaliseerd en gefikst. Ik moest er zelf ook wat voor doen. Eerst moest ik een vijftal bomvolle dozen met kerstspullen verslepen, waarbij hij fijntjes opmerkte dat zijn vrouw ook elk jaar opnieuw die ziekte had, en ten tweede diende ik een of andere houten aftimmering weg te kloppen waaronder een knooppunt van buizen en slangen bleek te zitten.
 3. Wie heeft mijn mama vermoord?
  PREMIUM

  Wie heeft mijn mama vermoord?

  ‘Wie heeft mijn mama vermoord?’ Dat vroeg de zoon zich af van de 64-jarige vrouw, Marleen, die vorige week in Koewacht is teruggevonden. Er zijn van die vragen die op een soort voorwereldlijke, voormenselijke, oerkosmische blacklist zouden moeten komen te staan, en dit is er één van. Op die lijst zouden vragen moeten staan die nooit gesteld zouden mogen worden: ‘Wie heeft mijn vader vermoord?’, ‘Wie heeft mijn kind vermoord?’ Dingen die nooit zouden mogen gebeuren, zodat er nooit vragen over kunnen worden gesteld.