Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Marja Jansen

Ben ik slachtoffer van duistere machten en krachten? Zeker!

column jan vantoortelboomToen ik woensdagochtend mijn tweeling naar school reed, en mijn reet door de kou bijna aan de autozetel van mijn twintig jaar oude barrel zonder stoelverwarming vastvroor, hoorde ik op de radio een samenzweringstheorie over het WK voetbal, meer bepaald over Messi en zijn Argentinië. Die samenzweringstheorie is de volgende: het zou er de hoge piefen van Qatar heel veel aan gelegen zijn om voor eeuwig en altijd met Messi te zijn verbonden, vandaar dat ze er alles aan zullen doen om Argentinië wereldkampioen te maken.

 1. Ik begrijp niet dat iemand blij wordt van die skippyballen. Sterker: het is misschien traumatiserend
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Ik begrijp niet dat iemand blij wordt van die skippybal­len. Sterker: het is misschien traumatise­rend

  Er drijven vijftig gekleurde skippyballen rond in de Oostkolk in Terneuzen. Ze moeten de kolk wat meer kleur geven, want er is iemand die op een goede morgen opstond, door het raam naar de horizon keek, en dacht dat er niet genoeg kleur in de omgeving te vinden was. Het zijn rode, groene, roze, blauwe, oranje ballen en ze zijn vastgemaakt aan een vat met zand. Zelfs de wijkraad en de stadsmanager van Terneuzen zijn erdoor gecharmeerd. De kleurenblinde die passeert heeft er geen fluit aan.
 2. Ik ga straks koerijden
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Ik ga straks koerijden

  Wat moet een mens met zo’n weer? Je zou er plannen van maken om te verhuizen naar het zuiden, daar waar de zon altijd en overal schijnt. Alleen zit je er dan zes maanden later misschien met overstromingen, toeristenhordes of bosbranden. Het is om die reden dan ook altijd beter om te vluchten in een boek. Momenteel zit ik nogal diep in de non-fictie. Ik heb Stephen Hawkings laatste boek De antwoorden op de grote vragen gelezen en eerlijk gezegd ben ik niet tot een antwoord gekomen.