1. Ik ga straks koerijden
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Ik ga straks koerijden

  Wat moet een mens met zo’n weer? Je zou er plannen van maken om te verhuizen naar het zuiden, daar waar de zon altijd en overal schijnt. Alleen zit je er dan zes maanden later misschien met overstromingen, toeristenhordes of bosbranden. Het is om die reden dan ook altijd beter om te vluchten in een boek. Momenteel zit ik nogal diep in de non-fictie. Ik heb Stephen Hawkings laatste boek De antwoorden op de grote vragen gelezen en eerlijk gezegd ben ik niet tot een antwoord gekomen.
 2. Ik hoop dat u snel weer de oude mag worden
  PREMIUM

  Ik hoop dat u snel weer de oude mag worden

  De laastste tijd kom ik vaak de volgende zin tegen: ‘ik geloof niet dat ik nog de oude word.’ Ik denk dat sommige mensen daar blij om moeten zijn. Is het niet veel hoopvoller en toekomstegerichter om te zeggen: ik wil de nieuwe worden! Geef mij als Nieuwjaarsgeschenk de nieuwste en beste versie van mezelf, Lieve Kerstman! Want wie wil weer de oude worden als die oude versie die was van een ongenietbaar, chagrijnig, onbescheiden, zelfzuchtig mens, bijvoorbeeld?
 1. Ben ik slachtoffer van duistere machten en krachten? Zeker!
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Ben ik slachtof­fer van duistere machten en krachten? Zeker!

  Toen ik woensdagochtend mijn tweeling naar school reed, en mijn reet door de kou bijna aan de autozetel van mijn twintig jaar oude barrel zonder stoelverwarming vastvroor, hoorde ik op de radio een samenzweringstheorie over het WK voetbal, meer bepaald over Messi en zijn Argentinië. Die samenzweringstheorie is de volgende: het zou er de hoge piefen van Qatar heel veel aan gelegen zijn om voor eeuwig en altijd met Messi te zijn verbonden, vandaar dat ze er alles aan zullen doen om Argentinië wereldkampioen te maken.
 2. Koudwaterzwemmen is een kleine dood
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Koudwater­zwem­men is een kleine dood

  Ik ben nooit het verslavingsgevoelige type geweest, maar ik geloof dat ik er nu een te pakken heb. Voor het tweede jaar op rij loop ik in de wintermaanden, regen of hagel of sneeuw, in mijn zwembroek naar buiten om in water van zes graden te gaan zwemmen. Ik ga hier nu geen wetenschappelijk exposé geven over wat de voordelen of nadelen zijn van koudwaterzwemmen, maar het doet mij in elk geval goed. Het doet mij zo goed dat ik er, als ik er de mogelijkheid toe heb, zelfs drie keer per dag in ga.
 1. In het eerste kletskopcafé in Ossenisse smeren we kruidenmengsels en zalfjes op kale knikkers
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  In het eerste kletskop­café in Ossenisse smeren we kruiden­meng­sels en zalfjes op kale knikkers

  De gemeente Hulst heeft een eerste oogcafé, namelijk in Graauw. Dat is een plek waar mensen die blind of slechtziend zijn terecht kunnen. Ik vind dit een modern en achtenswaardig initiatief. Alle grieven van de getroffenen kunnen met lotgenoten worden gedeeld en deze keer niet via het monsterlijke, onpersoonlijke en anonieme Facebook, maar gewoonweg live.
 2. Misschien toch eerst maar een maagzuurremmertje
  PREMIUM

  Misschien toch eerst maar een maagzuur­rem­mer­tje

  De stad Hulst organiseert een tweede editie van het whiskyfestival, want vorig jaar was een groot succes. Ik geloof niet dat ik ernaartoe ga, want whisky brandt een gat in mijn slokdarm en een nog groter gat in mijn maag. Ik weet dat er schrijvers zijn die prat gaan op het feit dat ze emmers whisky drinken na het schrijven van een steengoede lap tekst, maar daar eerst een maagzuurremmertje voor moeten slikken. Dat vind ik te zot voor woorden, al drink ik wel af en toe een Irish koffie, maar dat wordt dan weer door de whiskyliefhebbers met hoongelach begroet, want dat is zonde van de whiskey.
 1. Niets kon de pret drukken
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Niets kon de pret drukken

  Ik besloot weer eens de trein in Goes te pakken, vooral omdat de gps-software op mijn telefoon mij in Breda een paar keren in de steek had gelaten en ik aldaar mijn trein had gemist en daardoor bijzonder laat op mijn afspraak op de uitgeverij kwam. De reis via Goes duurde een stuk langer, maar ik had er goesting in weer eens op mijn gemak een boek te lezen in de trein. Om die reden koos ik altijd voor de reis zonder overstap, dan kon ik optimaal genieten van uren leesplezier. De avond voordien boekte ik een ticket. Niets kon de pret nog drukken.
 1. Ze trapte vol goesting het gaspedaal in
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Ze trapte vol goesting het gaspedaal in

  Ik las dat een vrouw in Sluis tot twee dagen cel was veroordeeld wegens tanken zonder te betalen. Naast haar zat een man. Hij was dus niet het type gentleman dat even dacht: ik betaal de rekening wel, want een echte man laat een vrouw nooit betalen. Neen, daar dacht hij niet aan, want hij bleek dronken en mannen die dronken zijn, zijn te lomp om te helpen donderen. Toen de politie het koppel aanhield, schold de pummel hen uit en werd hij ook aangehouden.
 2. Ik drink nooit energiedrankjes...
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Ik drink nooit energie­drank­jes...

  Ik drink nooit energiedrankjes, maar omdat het op een avond vorige week laat zou worden en ik wat moest doen om toch wakker te blijven, dronk ik twee Bullits en ik dronk ze in één teug na elkaar leeg omdat het die dag ook nog eens erg warm was geweest en ik dorst had. Nu ben ik wel wat koffie gewoon, maar ik geloof dat er toch een verschil bestaat tussen een paar koffietjes en twee Bullits. Het goedje was verrassend verfrissend en de smaak vond ik erg lekker.
 1. Een pikhouweel in mijn schedeldak?
  PREMIUM
  column jan vantoortelboom

  Een pikhouweel in mijn schedeldak?

  H4A is al maandenlang bezig met het aanleggen van nieuwe leidingen. Weken geleden passeerden ze mijn oprit, zaagden een lijn in het asfalt, sloopten de brokstukken eruit en legden die met een kraan op een hoop, maakten de leidingen in orde en vertrokken naar de buren. Gelukkig kan ik nog weg aan de andere kant van de oprit, maar dat is de minst gebruikte. Die leidt namelijk naar het dorp Ossenisse en aangezien daar geen supermarkt, school, apotheek, boekhandel, bloemistenzaak et cetera is, moet ik daar nagenoeg nooit naartoe.