Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Damme © Joost Hoving

Wie hip was, liep rond met een pukkel vol ban-de-bomtekens

COLUMN JAN VAN DAMMEEen handvat, geen schouderband. In degelijk donkerbruin leer. Met goudkleurige sluitingen voorop. Twee grote vakken waarin je een massa schoolboeken kon stouwen. Zelfs de buitenformaat Bosatlas kon erin. En de geschiedenisatlas met prachtige overzichten van het Wener Congres en de bouw van Hitlers Atlantikwall. In het voorvak kon ik mijn passerdoos kwijt. Kortom, een fantastische schooltas.

 1. Geduld, als je dat nou eens kon bestellen
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Geduld, als je dat nou eens kon bestellen

  Dat was nog eens een opbeurend begin van de dag. Ze kwam even aan mijn bureau staan. De laatste dikke pil van Oek de Jong in de hand. Ze had 'm uit. Er klonk enige teleurstelling door in haar stem. Maar dat moest ik niet verkeerd opvatten. Ze had de zwaar in Zeeland gewortelde 'Zwarte schuur’ zo mooi gevonden dat ze het uitlezen steeds had uitgesteld. De laatste week had ze zichzelf op een rantsoen gezet van maximaal tien pagina's per dag. Om het maar te rekken.
 2. Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin

  Nu het Haagse Malieveld door zwaar uitgeruste onrust aan modder is verreden, vond ik dat wel een mooie bijkomstigheid. Zo dichtbij het stadscentrum, nog dichter bij het Torentje van onze op gezette tijden vergeetachtige eerste minister, daar zag het er plotseling hartstikke landelijk uit. Al die stedelingen moeten zich een aardverschuiving geschrokken zijn. Slik! Slik op hun stoepen, slik op hun met blik volgestouwde doorgangsroutes. Dat waren ze niet gewend.

Columns