Volledig scherm

Verzamelaar

Twijfel sijpelt tussen de letters van mijn toetsenbord omhoog.

Hartstikke vrolijk ben ik. In elk geval, ik wíl het zijn. Vandaag begint de Week van het Zeeuwse Boek. Met een invoelend Geschenk van de Vlaams bescheiden maar bepaald niet weg te gummen Chris de Stoop. Met een mooie lijst van lezingen en presentaties, van Geert Mak tot en met Carolijn Visser. Bepaald niet de minsten in ons letterenwereldje.

En toch, twijfel.

Dat zit zo. Al op mijn lagere school - echt lang geleden - raakte ik in de ban van het lezen. Zonder dat ik er erg in had werd ik ook een verzamelaar. Mijn twee nooit over te waarderen zussen speelden daarbij een doorslaggevende rol. Van de oudste leerde ik het begrip serie, en ontstond er honger naar weer een nieuw deel van de tweeling Hielke en Sietse in hun onverwoestbare duwboot. Mijn jongste zus grossierde in vriendjes, die af en toe op zondag bij ons aan tafel mochten aanschuiven. Eén van hen bleek een complete reeks Pim Pandoer thuis te hebben. Mijn zus praatte hem om, in mijn voordeel.

En zo is het gekomen. Een halve eeuw later hebben we in de woonkamer, in de studeerkamer en op de overloop rijk gevulde boekenkasten en -planken. Met actuele klassiekers als De stamhouder van Alexander Münninghoff. En oudjes. De trap van steen en wolken van Johan Daisne, Een faun met kille horentjes van Hugo Raes. Uit het zicht geraakte boeken, waarin ik me als nog na-puberende scholier verschanste.

Kom daar nu nog eens om. Een boek lees je op een scherm, dat hoor je vaker en vaker. Ook van leeftijdgenoten, die zo tevreden zijn met de flexibele lettergrootte van een e-book.

Mijn boekenkast krijgt vooral meewarige blikken.

Het toetsenbord voelt klam aan, de letters ha-pe-ren. Hup en vooruit, Week van het Zeeuwse Boek. Ik blijf fan.

Columns