Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Verhitte hoofden uit de ramen, zwaaiende vuisten

Column Jan van DammeEindelijk, verzuchtten we twee maanden geleden. Na bijna een jaar dat we onze paraplu niet hadden hoeven uitklappen, zag het hobbelige weiland achter onze Noordweg er weer sappig uit. De poelen zijn daarin de graadmeter. Ze waren tot de rand gevuld. Hè hè.

Nadat eggende, zaaiende en plantende boeren zich wekenlang in stofwolken hulden, zagen we de bui hangen. Dat kon niet goed gaan. Zon en harde wind, en in de weersvooruitzichten nog steeds geen regen van betekenis. Gisteren vielen de natuurpoelen opnieuw droog. Zandbakken, meer konden we er niet van maken.

Zo is de woestijn terug. 

 1. De spookstranden, de spookcampings, de spookterrassen, het doet wel zeer
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  De spookstran­den, de spookcam­pings, de spookter­ras­sen, het doet wel zeer

  Een vlucht boven Zeeland. Geheid dat je overal stofwolken ziet verwaaien. Boeren op hun landerijen, ze eggen, zaaien, planten. Wit uitgeslagen klei krijgt even een iets gezondere, grijsbruine kleur. Op akkers netjes aangeharkt in rijen en ruggen lijkt er niets aan de hand. Maar het is droog, in elk geval de bovengrond is gortdroog. Een 'buujtje’ zou geen kwaad kunnen, zegt mijn boer die zich afvraagt hoe zijn bietenzaad in deze woestijn moet ontkiemen.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.

Columns