Volledig scherm
© Joost Hoving

Stoefen

Column Jan van DammeHet belooft het grootste bouwproject van de komende jaren te worden. 

Hoe veel grond er verzet moet worden, hoe veel gehelmde mannen er aan het werk kunnen en hoe werelduniek het geheel wordt, dat krijgen we vast nog te horen. Maar dat de nieuwe zeesluis bij Terneuzen een bezienswaardigheid van 427 meter lang wordt, is zeker.

 We hebben weer wat om naar uit te kijken. Om trots op te zijn. Gelukkig. Wat de Vlamingen ook mogen zeggen over ons nuchtere Zeeuwen, we stoefen graag. Tot een paar weken geleden kende ik dat woord niet. Opeens stond het in blokletters in onze krant: dat we meer moesten stoefen. Om te weten dat het opscheppen is moet je waarschijnlijk een halve Belg zijn. Of een Brabander.

Stoefen over de Nieuwe Sluis dus. Het is niet toevallig dat nog vóór de werken echt spectaculair aan de gang zijn, er al een uitkijktoren is opgericht. Niet meer dan vijf meter hoog. Maar in een laagland waar de komende tijd vooral putten worden gegraven, is dat hemelhoog juichend. Ik ga er zeker eens kijken.

Mee in de vaart der volkeren. Groter, meer, sneller. Hoe graag ik ook mag stoefen, je kunt natuurlijk best vraagtekens bij het zoveelste megaproject voor de Vlaamse havens zetten. Dat er wel eens wordt geklaagd over intimiteit en gezelligheid in Terneuzen, dat het er maar niet echt wil bruisen -  misschien heeft dat te maken met de aanleg van eerdere kanalen en sluizencomplexen, waarbij pittoreske oude wijken rigoureus werden doorsneden en gesloopt. Alles voor de vooruitgang. Van Gent, wel te verstaan.

Nou ja. Als ik het zo teruglees, het klinkt te zuur. Laat de zon in het water schijnen. Er wordt iets groots verricht in Terneuzen. Daar kunnen we over stoefen. Sterker, daar móeten we trots op zijn. Trots, als een aap met zeven staarten, zeiden we thuis ooit. 

Pas later bedacht ik me, dat je die aap ook heel erg verminkt kunt noemen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Nu nog een zwiepende regenbui
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Nu nog een zwiepende regenbui

  Schilders aller landen, rukt uit. Het is ochtend, een uur of negen. In het westen stapelen donkergrijzen zich op. Nog meer water, maar pas morgen, zegt de weervrouw. Ik heb net de rotonde bij Biervliet gerond. Zon in de rug, IJzendijke licht op. De katholieke kerk fier in het midden, het oude hervormde kerkje rechts, de molen links. Zo was het, zo is het, Izendike op z’n voordeligst. Voor het kleurcontrast raast er op de voorgrond een rode rooier over het bietenland.
 2. 130 procent
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  130 procent

  Zelden was ik het zo met iemand eens. Hup Henk. Schreeuw het nog maar eens van de daken: de invoering van die 130 kilometer op snelwegen en speciaal op onze A58 was en is volksverlakkerij. Puur populisme van Rutte en de zijnen. Soms is onze premier reëel, weet hij soepel met groot en klein onheil om te gaan. Maar het verhogen van de maximumsnelheid, dat was stroopsmeerderij om de op onderbuikgevoelens navigerende achterban tevreden te stellen.

Columns