Joost Hoving
Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Steeds vallen er luikjes open in mijn hoofd. In het uwe vast ook

column jan van dammeHet kan een puttertje zijn dat tegen het keukenraam knalt. Of de smaak van een beetje over-de-datum vanillevla met een vleugje bijna-Saroma. Of een vette kop in de krant dat we gratis naar de overkant willen. Elk geluid, elk gevoel, elke smaak kan herinneringen oproepen. Gewoon, tijdens het ontbijt of op weg naar de Jumbo. Steeds vallen er luikjes open. Bij u vast ook.

  1. Eet Zeeuws, eet een paptaart
    PREMIUM
    COLUMN JAN VAN DAMME

    Eet Zeeuws, eet een paptaart

    Nee, de bolus gaat het niet maken. Dat las ik gisteren in deze krant. In het Zeeuwse kun je met het niet bijzonder smakelijk ogende baksel nog wel goede sier maken. Maar daarbuiten... Een exportproduct is het niet. En zal het nooit worden als ik de hedendaagse bakkers goed beluister. Zo’n gedraaide en besuikerde deegrol moet je vers eten. Dagvers. In plastic verpakt met een houdbaarheidsdatum wordt de smaakbeleving geweld aangedaan en ga je er in Amsterdam, of welke wereldstad ook, geen potten mee breken. Zelfs niet als je er een flinke laag roomboter op smeert.

Columns