Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Damme. © Joost Hoving

Misschien moet ik me toch maar aan een bitterbal wagen

column jan van dammeWe toosten een eind weg zo aan het begin van het jaar. Receptie hier, opening daar, afscheid ginder. Elke samenkomst is voorzien van een lading gemeen hete bitterballen met mosterd. Voor het betere bluswerk wordt er champagne geserveerd. Met veel bubbels.

Sprankelende woorden. Over samen, veilig, duurzaam, zorgzaam. En alle goeds wat je maar kunt bedenken. Altijd met de beste bedoelingen.

 1. Geduld, als je dat nou eens kon bestellen
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Geduld, als je dat nou eens kon bestellen

  Dat was nog eens een opbeurend begin van de dag. Ze kwam even aan mijn bureau staan. De laatste dikke pil van Oek de Jong in de hand. Ze had 'm uit. Er klonk enige teleurstelling door in haar stem. Maar dat moest ik niet verkeerd opvatten. Ze had de zwaar in Zeeland gewortelde 'Zwarte schuur’ zo mooi gevonden dat ze het uitlezen steeds had uitgesteld. De laatste week had ze zichzelf op een rantsoen gezet van maximaal tien pagina's per dag. Om het maar te rekken.
 2. Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin

  Nu het Haagse Malieveld door zwaar uitgeruste onrust aan modder is verreden, vond ik dat wel een mooie bijkomstigheid. Zo dichtbij het stadscentrum, nog dichter bij het Torentje van onze op gezette tijden vergeetachtige eerste minister, daar zag het er plotseling hartstikke landelijk uit. Al die stedelingen moeten zich een aardverschuiving geschrokken zijn. Slik! Slik op hun stoepen, slik op hun met blik volgestouwde doorgangsroutes. Dat waren ze niet gewend.

Columns