Jan van Damme
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Damme © Joost Hoving

Ik zag de grote mogelijkheden van het carbid in de verfbus

Column Jan van DammeOf ik wel eens aan carbidschieten had gedaan? De vragensteller keek alsof hij het antwoord al wist. Ik als verklaard tegenstander van vuurwerk en alles wat knalde, gilde of flitste, zou me vast nooit met carbid hebben ingelaten.

 1. Een klap op de schouder, een seksistische grap en hij kon weer in zijn Volvo klimmen
  PREMIUM
  column jan van damme

  Een klap op de schouder, een seksisti­sche grap en hij kon weer in zijn Volvo klimmen

  Het was in de tijd dat ik wel eens meereed in een van onze vrachtwagens. Hoog in de Volvo F89, met een grommende dieselmotor onder mijn voeten, ik droom er nog wel eens van. Na een klein half uurtje stonden we bij de grensovergang van Sluis. Geüniformeerde douaniers wilden formulieren zien, veel papier waarop ze stempels konden knallen. Transito, hoefijzerverkeer, ik leerde er allerlei nieuwe termen.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.
 1. Carbidschieten wordt het nieuwe vuurwerk deze jaarwisseling: ‘Wekelijks verkopen we 50 kilo’
  PREMIUM
  Poll

  Carbid­schie­ten wordt het nieuwe vuurwerk deze jaarwisse­ling: ‘Wekelijks verkopen we 50 kilo’

  KAPELLE - Een melkbus, een brokje carbid en een klein beetje water. Meer heb je niet nodig voor een harde knal. Sinds het kabinet een vuurwerkverbod heeft afgekondigd, is er een flinke toename in de verkoop van carbid. Ivar van Maris van Multimate Kapelle merkt dat en heeft bewust wat extra kilo’s ingekocht. ,,Wekelijks verkopen wij 50 tot 100 kilogram en dat is echt niet om mollen te bestrijden.”
 2. Naast mijn boterham met hagelslag: 'Plunderingen, zwaar vuurwerk en branden’
  PREMIUM
  column jan van damme

  Naast mijn boterham met hagelslag: 'Plunderin­gen, zwaar vuurwerk en branden’

  Een zuurdesemboterham deze ochtend. Speciaal opgelet bij aankoop in de super. Zuurdesem levert een lekker verende structuur op. Heel geschikt om mijn margarine - piep, ik mag geen merk noemen maar ik let op mijn cholestrol - op uit te smeren zodat de hagelslag in een zacht bedje valt. Het restje margarine aan mijn mes gebruik ik om het chocoladebed af te toppen. Een taartje, zeiden we vroeger thuis.
 1. Duizend rozen voor verongelukte Elkin (22) uit Hulst
  Play

  Duizend rozen voor verongeluk­te Elkin (22) uit Hulst

 2. Vijftig jaar oude kastanje in centrum Domburg weg door storm
  Play

  Vijftig jaar oude kastanje in centrum Domburg weg door storm

Columns