Jan van Damme
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Damme © Joost Hoving

Ik zag de grote mogelijkheden van het carbid in de verfbus

Column Jan van DammeOf ik wel eens aan carbidschieten had gedaan? De vragensteller keek alsof hij het antwoord al wist. Ik als verklaard tegenstander van vuurwerk en alles wat knalde, gilde of flitste, zou me vast nooit met carbid hebben ingelaten.

 1. Dwarsdenker Eus gooit een flinke scheut spiritus op het literaire vuurtje
  PREMIUM
  column jan van damme

  Dwarsden­ker Eus gooit een flinke scheut spiritus op het literaire vuurtje

  Een tweedehandsafdeling op de zolder van een Gentse boekhandel. Jaren geleden. Het rook er stoffig. Nou ja, muf, naar op elkaar gepakte natte jassen. In een hoekje kwam ik ze tegen, de roemloos vergeten romans. Johan Daisne met zijn ‘Trap van steen en wolken’ en ‘De man die zijn haar kort liet knippen’. Van Ward Ruyslinck stonden er ‘De ontaarde slapers’en ‘Het dal van Hinnom’. Hoe ik ook zocht, het ooit door mij stukgelezen ‘Reservaat’ kon ik er niet vinden. Al die vergane Vlaamse grootheden. Voor één of max twee euro kon je ze meenemen.
 2. Bij Ciara denk ik aan het zeurderige buurmeisje
  PREMIUM
  column jan van damme

  Bij Ciara denk ik aan het zeurderige buurmeisje

  En ik maar denken dat we vandaag wel uitgewaaid zouden zijn. Leuk hoor, zo'n negen of tien Beaufort. Golvende rietkragen langs mijn Brigdamse Padje, meeuwen dwarrelen als snippers papier richting Westkapelle, je krijgt een ontiegelijke por in je rug als je de hoek van de Noordweg en het Ooststraatje rondt. Allemaal amusant, voor even. Zeker als je meeleeft met de tegenwindfietsers op de Oosterscheldekering. Zonder versnelling en met een speciale kots-zone. Heroïsch.
 3. Carbidschieten wordt het nieuwe vuurwerk deze jaarwisseling: ‘Wekelijks verkopen we 50 kilo’
  PREMIUM
  Poll

  Carbid­schie­ten wordt het nieuwe vuurwerk deze jaarwisse­ling: ‘Wekelijks verkopen we 50 kilo’

  KAPELLE - Een melkbus, een brokje carbid en een klein beetje water. Meer heb je niet nodig voor een harde knal. Sinds het kabinet een vuurwerkverbod heeft afgekondigd, is er een flinke toename in de verkoop van carbid. Ivar van Maris van Multimate Kapelle merkt dat en heeft bewust wat extra kilo’s ingekocht. ,,Wekelijks verkopen wij 50 tot 100 kilogram en dat is echt niet om mollen te bestrijden.”
 1. Wie heeft uil Fibi gezien?
  Play

  Wie heeft uil Fibi gezien?

 2. Middelburg heeft nu de kleinste bioscoopzaal van Nederland
  Play

  Middelburg heeft nu de kleinste bioscoop­zaal van Nederland

Columns