Jan van Damme
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Damme © Joost Hoving

Ik zag de grote mogelijkheden van het carbid in de verfbus

Column Jan van DammeOf ik wel eens aan carbidschieten had gedaan? De vragensteller keek alsof hij het antwoord al wist. Ik als verklaard tegenstander van vuurwerk en alles wat knalde, gilde of flitste, zou me vast nooit met carbid hebben ingelaten.

 1. Dankzij de avondklok loop ik met mijn hoofd tussen de sterren
  PREMIUM
  COLUMN JAN VAN DAMME

  Dankzij de avondklok loop ik met mijn hoofd tussen de sterren

  Het was en is mijn vaste loopje. ’s Avonds om een uur of 10, 11 even snel naar buiten omdat huisgenoot Dibbe zo nodig nog eens moet. Zonder er erg in te hebben stapte ik elke keer in een kooi van omgevingsgeluiden. Vliegtuigen hoog boven mijn hoofd brommend op weg naar zonniger oorden, in de verte op de rondweg opschakelende vrachtwagens met containers uit de haven van Rotterdam, op mijn Noordweg late feestgangers en familiebezoekers.
 2. Carbidschieten wordt het nieuwe vuurwerk deze jaarwisseling: ‘Wekelijks verkopen we 50 kilo’
  PREMIUM
  Poll

  Carbid­schie­ten wordt het nieuwe vuurwerk deze jaarwisse­ling: ‘Wekelijks verkopen we 50 kilo’

  KAPELLE - Een melkbus, een brokje carbid en een klein beetje water. Meer heb je niet nodig voor een harde knal. Sinds het kabinet een vuurwerkverbod heeft afgekondigd, is er een flinke toename in de verkoop van carbid. Ivar van Maris van Multimate Kapelle merkt dat en heeft bewust wat extra kilo’s ingekocht. ,,Wekelijks verkopen wij 50 tot 100 kilogram en dat is echt niet om mollen te bestrijden.”