Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Damme. © Joost Hoving

Ik heb me dit jaar niet bij de beer laten doen

COLUMN JAN VAN DAMMESoms is het gevoel onbestemd. Grijs alom. Het weer, ben ik dan geneigd te denken. Alles druipt, alles druilt. En dan wordt mijn Brigdamse kerkenpaadje ook nog eens omzoomd door elzen die op jaren beginnen te raken. Er zijn al flinke gaten gevallen in de rijen links en rechts. Zo gauw de wind meer dan kracht vijf waait, spreek ik ze moed in.

Begin deze week viel het kwartje. Mijn najaarsblues heeft niets te maken met herfst en uit het lood staande elzenbomen. Maar alles met zwarte vrijdag. Na een weekeinde vol middenstandslawaai weet ik het zeker: al die winkeliers met hun posters, hun radio- en tv-reclames, hun alarmkreten op sociale media – ze verspreiden lucht, grijze lucht.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Nu nog een zwiepende regenbui
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Nu nog een zwiepende regenbui

  Schilders aller landen, rukt uit. Het is ochtend, een uur of negen. In het westen stapelen donkergrijzen zich op. Nog meer water, maar pas morgen, zegt de weervrouw. Ik heb net de rotonde bij Biervliet gerond. Zon in de rug, IJzendijke licht op. De katholieke kerk fier in het midden, het oude hervormde kerkje rechts, de molen links. Zo was het, zo is het, Izendike op z’n voordeligst. Voor het kleurcontrast raast er op de voorgrond een rode rooier over het bietenland.
 2. 130 procent
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  130 procent

  Zelden was ik het zo met iemand eens. Hup Henk. Schreeuw het nog maar eens van de daken: de invoering van die 130 kilometer op snelwegen en speciaal op onze A58 was en is volksverlakkerij. Puur populisme van Rutte en de zijnen. Soms is onze premier reëel, weet hij soepel met groot en klein onheil om te gaan. Maar het verhogen van de maximumsnelheid, dat was stroopsmeerderij om de op onderbuikgevoelens navigerende achterban tevreden te stellen.

Columns