Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

'Hé boekenwurm, je patat wordt koud’

column jan van dammeZeeuwen zijn boekenwurmen. Mijn oog haakte er gistermorgen meteen aan, onderaan pagina Zeeland 3. Dat ik die boodschap in diepzwarte blokletters nog eens in mijn eigen krant mag zien staan, dat is, ja, dat is toch wel bijzonder. 

Ik heb het niet zo op de meeste van die met veel aplomb gepresenteerde onderzoeken. Als je namelijk al die over ons uitgestorte cijfers gelooft, dan kan het niet anders of je komt per dag een hele kluts verkrachters, wiettelers, asorijders en kindmishandelaars tegen. En loopt er vrijwel geen ‘normaal’ mens meer op ons Zeeuwse stukje wereld rond.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Nu nog een zwiepende regenbui
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Nu nog een zwiepende regenbui

  Schilders aller landen, rukt uit. Het is ochtend, een uur of negen. In het westen stapelen donkergrijzen zich op. Nog meer water, maar pas morgen, zegt de weervrouw. Ik heb net de rotonde bij Biervliet gerond. Zon in de rug, IJzendijke licht op. De katholieke kerk fier in het midden, het oude hervormde kerkje rechts, de molen links. Zo was het, zo is het, Izendike op z’n voordeligst. Voor het kleurcontrast raast er op de voorgrond een rode rooier over het bietenland.
 2. 130 procent
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  130 procent

  Zelden was ik het zo met iemand eens. Hup Henk. Schreeuw het nog maar eens van de daken: de invoering van die 130 kilometer op snelwegen en speciaal op onze A58 was en is volksverlakkerij. Puur populisme van Rutte en de zijnen. Soms is onze premier reëel, weet hij soepel met groot en klein onheil om te gaan. Maar het verhogen van de maximumsnelheid, dat was stroopsmeerderij om de op onderbuikgevoelens navigerende achterban tevreden te stellen.

Columns