Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Granaten ketsten op de klinkers waar mijn vader liep

Column Jan van DammeDe oorlog weet van geen wijken. Ook de mijne niet. Elke dag zie ik in de krant bommen en granaten over de Schelde vliegen. 

Zaterdag 31 augustus wordt in Terneuzen het startschot gegeven voor de nationale herdenking van 75 jaar bevrijding. De druk wordt steeds groter. Eindelijk zal de Slag om de Schelde in de canon van de Nederlandse geschiedenis worden opgenomen. Met of zonder Trump, na zo'n lange aanloop moet het op de boorden van de Westerschelde een spektakel worden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Over de Hemelvaart van Maria had ik zo mijn eigen gedachten
  PREMIUM
  column jan van damme

  Over de Hemelvaart van Maria had ik zo mijn eigen gedachten

  We liggen er al gestoppeld bij. Afgelopen zondag rukten er zelfs op Walcheren combines uit. Regen voorspeld, dan knijpen ze boven best een oogje dicht. Grote gele, rode en groene gevaartes trekken banen op de nog droge velden. Ze produceren een doordringende piep als ze op het veureinde moeten keren. Hun wolken van tarwe- en graszaadstof temperen de zonnekracht. Al maaidorsend kondigen de New Hollands, John Deeres en Massey Fergusons het einde van de Zeeuwse zomer aan.
 2. Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?

  Tijd om de zon in het water te zien schijnen. Want zo werkt dat. Als het u voor de wind gaat, dan hoef ik niet tegen de bierkaai te vechten. Ha. De grap van deze eerste drie zinnen is dat meer dan de helft van het jonge lezerspubliek nu al de pijp aan Maarten heeft gegeven. Zeggen internetwatchers en getatoeëerde hiphoppers die er verstand van denken te hebben. De jeugd van tegenwoordig groeit niet meer op met gezegdes en volkswijsheden. En denkt aan een skiff als er eens tegen de stroom moet worden opgeroeid.

Columns