Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Binnendoor naar Schoondijke staat het najaar voor de deur

Column Jan van DammeIk kom net terug uit Groede, bij Piet vandaan. Piet woont op de Markt met zicht op de Parochieput. Die staat droog. Afgelopen weekeinde heeft er tijdens het Groede Festival een muziekband in de ronde put gestaan, als in een soort arena. Piet zag het aan vanaf het bankje voor zijn huis. Het was de moeite waard, het was druk in het dorp, het was een succes. Zegt Piet.

 1. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.
 2. De spookstranden, de spookcampings, de spookterrassen, het doet wel zeer
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  De spookstran­den, de spookcam­pings, de spookter­ras­sen, het doet wel zeer

  Een vlucht boven Zeeland. Geheid dat je overal stofwolken ziet verwaaien. Boeren op hun landerijen, ze eggen, zaaien, planten. Wit uitgeslagen klei krijgt even een iets gezondere, grijsbruine kleur. Op akkers netjes aangeharkt in rijen en ruggen lijkt er niets aan de hand. Maar het is droog, in elk geval de bovengrond is gortdroog. Een 'buujtje’ zou geen kwaad kunnen, zegt mijn boer die zich afvraagt hoe zijn bietenzaad in deze woestijn moet ontkiemen.
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns