Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse sporters betalen het minst aan contributie

VLISSINGEN - Zeeuwen betalen minder contributie dan sporters in de rest van Nederland. Ook een toegangskaartje voor het zwembad is in Zeeland het goedkoopst. Dat blijkt uit de Contributiemonitor van het Mulier Instituut en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waarbij de lidmaatschapskosten van 2750 verenigingen in zes verschillende sporten zijn geanalyseerd.

Sportverenigingen in krimpgebieden zoals Zeeland vragen gemiddeld een veel lagere contributie aan de leden dan clubs in stedelijke gebieden. Het verschil kan wel oplopen tot tientallen euro's. Aannemelijk is dat de hogere grondprijs in stedelijke gebieden wordt doorberekend in de huur die verenigingen betalen. Verenigingen vertalen deze hogere huur in een hogere contributie.  ,,In Zeeland liggen ook minder kunstgrasvelden en er wordt ook meer onderhoud gedaan door de clubs zelf. Dat speelt ook mee bij het bepalen van de contributie'', zegt Arjen Davids van het Mulier Instituut.  

Het verschil is het grootst bij tennisverenigingen. Die vragen gemiddeld 50 procent minder aan contributie in regio's als Zeeland en Limburg vergeleken met de rest van Nederland. 

Zeeuwse voetbalclubs

Een lidmaatschap bij een Zeeuwse voetbalclub kost gemiddeld 154 euro voor een volwassen lid. In Flevoland, de koploper, dient maar liefst 263 euro te worden afgetikt om een balletje te kunnen trappen.  De contributie voor hockey is het hoogst: gemiddeld 216 euro in Zeeland.  Maar ook hier zit onze provincie nog aan de lage kant, want in delen van Noord-Holland en Utrecht loopt de contributie op naar meer dan 350 euro. 

Toch is het niet raadzaam voor de Zeeuwse clubs om de contributie meteen flink te verhogen. ,,Als je dat doet, zullen leden vertrekken'', vertelt Davids. 

Zwembaden

Het onderzoeksbureau inventariseerde ook de toegangsprijzen van zwembaden. Een kaartje is in Drenthe en Zeeland aanmerkelijk goedkoper dan in de rest van Nederland. In West-Brabant moet bijvoorbeeld meer dan 7 euro worden afgerekend, terwijl de Zeeuwse zwembaden gemiddeld op 3.60 euro uitkomen. ,,Het scheelt vaak of een zwembad in bezit is van de gemeente of dat het om een particulier bad gaat'', aldus Davids. ,,Ook zijn de zwembaden in Zeeland wat simpeler, bijvoorbeeld een 25-meterbad in plaats van 50 meter.''

Monitoren

Het is het eerste grote onderzoek naar contributies in Nederland. De sporten voetbal, atletiek, hockey, tennis, volleybal en handbal werden onderzocht. Als het aan het Mulier Instituut ligt, blijft het daar niet bij.  ,,Het is belangrijk om deze informatie ook over langere tijd te blijven verzamelen van nog meer sporten, om zo de ontwikkeling van deze prijzen te kunnen monitoren.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Schreeuwende ouders horen niet langs lijn

Schreeuwende ouders horen niet langs lijn

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
2083 stemmen