Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse campagne tegen alcoholmisbruik uitgebreid tot senioren, oudere jeugd en arme gezinnen

GOES - De Zeeuwse alcoholpreventiecampagne Laat ze niet verzuipen, tot nu toe vooral gericht op de jeugd, wordt uitgebreid. Aanleiding zijn de cijfers over alcoholgebruik onder oudere jeugd, senioren en armere gezinnen.

Drankgebruik onder jongeren is de afgelopen jaren afgenomen en de leeftijd waarop jongeren voor het eerst alcohol drinken, gestegen. Ook streeft nu bijna de helft van de commerciële horeca de regels voor verkoop van alcohol na - in 2014 was dat nog 36 procent.  Het zijn opstekers voor de Zeeuwse aanpak van drankgebruik onder jongeren, die vandaag cijfers bekendmaakt over 2017. 

Enkele cijfers: in 2017 kwamen onder invloed van alcohol 133 jongeren die gedronken hadden, in aanraking met de politie. Daarvan de meeste in Goes (36), maar 17 van hen waren niet in Goes woonachtig. Dertig jongeren kwamen uit Middelburg, in 17 gevallen betrof het incidenten in hun eigen woonplaats. 

Vooral jongens (70 procent, 94 jongeren) kwamen onder invloed van alcohol in de problemen. De jongste overtreden was een 13-jarig meisje in de gemeente Schouwen-Duiveland. Verreweg de meeste jongeren waren zestien jaar.

De campagne Laat ze niet verzuipen is in 2010 begonnen. Vorig jaar besloten de Zeeuwse gemeenten de campagne te verlengen tot 2022. De focus komt vanaf dit jaar ook op andere groepen te liggen. De aandacht gaat naar gezinnen met een lage economische status, die vaak kampen met een combinatie van schulden, werkloosheid, relatieproblemen en gezondheidsklachten. Ook wordt ingezet op daling van alcoholgebruik bij de groep 18- tot 24-jarigen, omdat uit recente cijfers gebleken is dat 41 procent van de 21- tot 23 jarigen in Zeeland excessief drinkt (bingedrinken, meer dan vijf glazen bij één gelegenheid) en tien procent zelfs zwaar (minimaal 25 glazen per maand of vijf keer per maand bingedrinken). 

Cijfers uit de gezondheidsmonitor GGD Zeeland 2016 geven aan dat ook onder ouderen alcoholgebruik problematisch is. Zes procent van de 65-plussers drinkt zwaar (minstens eens per week zes of meer glazen per dag voor mannen, voor vrouwen vier glazen). Acht procent van de 65-plussers drinkt overmatig (mannen: meer dan 21 glazen per week, vrouwen 14). Laat ze niet verzuipen onderzoekt dit jaar voor deze doelgroep hoe groot het probleem is. Ook wordt gekeken wat de juiste aanpak is.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Naast school past geen bijbaantje

  • Eens (19%)
  • Oneens (81%)
1272 stemmen