Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Veel plannen voor groenere Zeeuwse havens

TERNEUZEN - De Zeeuwse havens worden groener, blijkt uit de eerste resultaten van de Duurzaamheidsambitie 2030 die woensdag in Terneuzen zijn gepresenteerd.

Een plan voor een waterstofrotonde in de Kanaalzone, meer vervoer per schip en spoor en dus minder vrachtwagenkilometers als ook de bouw van een groot zonnepark in Vlissingen-Oost. Het is maar een greep uit de stapel plannen om de Zeeuwse havens duurzaam te maken.

Woensdag zijn in Terneuzen de eerste resultaten van de Duurzaamheidsambitie 2030 gepresenteerd. Dat is een plan om Zeeland economisch sterker te maken, de natuur te verbeteren en tegelijk de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. In het plan staan harde afspraken over werkgelegenheid, infrastructuur, broeikasgassen, luchtkwaliteit, circulaire economie en natuur. Zo moet de komst van nieuwe bedrijven of uitbreiding van bestaande ondernemingen gepaard gaan met natuurherstel. En in 2030 moet fijnstof in de lucht zijn teruggebracht tot een aanvaardbaar risico.

Revolutionair is dat vier partijen de schouders eronder zetten: Portiz, de koepel van industriële en logistieke bedrijven in de havens, havenbedrijf Zeeland Seaports, ZMf en de provincie die het convenant volledig ondersteunt. Per 1 januari gaan Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent verder onder de naam North Sea Port. De bedoeling is er dan nog een schepje bovenop te leggen.

Voorspeld wordt dat de fusie de komende vijf jaar voor 3250 banen extra banen zorgt, maar wel in een haven die minder broeikasgas produceert en de natuur opbouwt in plaats van opslokt of schade toebrengt. Zo is er inmiddels een containervervoersdienst over water tussen Vlissingen en Rotterdam die twee miljoen wegkilometers bespaart, investeert kunstmestproducent Yara in een innovatieve fabriek die veel minder stikstof uitstoot en wordt gewerkt aan lokale opvang van regenwater voor industrieel gebruik. Ook wordt hard gelobbyd voor de aanleg van twee goederensporen (naar Zelzate en Antwerpen). Er bestaat ook een waslijst aan (lopende) projecten voor natuurherstel, zoals het Plan Plevier om zoetwaterberging, recreatie en natuurtonwikkeling met elkaar te verbinden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Naast school past geen bijbaantje

Naast school past geen bijbaantje

  • Eens (18%)
  • Oneens (82%)
176 stemmen