Volledig scherm
© Joost Hoving

Topspits

ColumnIneens ging hij die middag neer, vlakbij de zijlijn. De dug-out was dichterbij dan het doel; de drie palen en het net die jarenlang tot zijn beste vrienden behoorden. 

Op het zompige veld in ’s-Gravenzande greep Niek van Sprundel na een sprint naar de bovenkant van zijn been. Hoek speelde die zaterdag in november dramatisch voetbal en zag de topscorer een kwartier voor tijd ook nog eens met een pijnlijk gezicht afhaken.

Tijdelijk, dacht iedereen een paar dagen later, na de winterstop zou hij wel weer fit zijn. Niemand leek er rekening mee te houden dat Van Sprundel daar in ’s-Gravenzande wel eens zijn allerlaatste wedstrijd op niveau zou kunnen hebben gespeeld. Toch lijkt het er nu wel op. Maandagavond zag ik hem doelloos rondjes lopen in Hoek, terwijl zijn medespelers lekker met de bal bezig waren.

Van Sprundel hoopte in de tweede seizoenshelft nog van waarde te kunnen zijn voor Hoek. Op 3 januari trainde hij weer mee, maar dat deed hij eigenlijk tegen beter weten in. ,,Ik kan niet aanzetten’’, bekende Van Sprundel. ,,Het lijkt wel of er een rem op zit. Op mijn werk heb ik vier dagen moeilijk gelopen.’’ Donderdagavond vertelde hij zijn trainer en medespelers dat hij tot de zomer rust neemt. Geen trainingen en wedstrijden meer, in de hoop dat dat verdomde lieskanaal sterker wordt en hij toch nog kan voetballen. Al is de kans heel klein.

Het lijkt domme pech. Niek van Sprundel belandde afgelopen zomer eindelijk bij Hoek, waar dat eigenlijk al veel eerder had kunnen en moeten gebeuren. Tien jaar geleden werd Hoek al eens getipt maar vonden ze hem niet goed genoeg. Pas deze zomer kwam het eindelijk tot een overgang. Hij gaf meteen zijn visitekaartje af en scoorde net zo makkelijk als in al die voorgaande seizoen, bij Aardenburg, Maldegem, Zelzate en Dikkelvenne.

Natuurlijk had hij wel eens een dip, maar scoren deed Van Sprundel uiteindelijk altijd en overal. Spitsen zoals hij; ze behoren tot een zeldzaam ras. Mannen die altijd op de goede plaats staan, met – in zijn geval – een ongekend neusje voor de goal. Voor Aardenburg maakte hij 167 competitiegoals, in België waren het er meer dan 200, schat hij zelf in. Bij Hoek staat de teller op 5 goals in 11 competitieduels. Zijn laatste doelpunt was die in Almelo, tegen Heracles. Nu komt er tot zijn grote spijt vrijwel zeker een einde aan zijn carrière. Terwijl hij het eindelijk eens kon laten zien bij een Zeeuws club die op niveau speelt. Soms denk ik: Niek van Sprundel had beter een Belg kunnen zijn. Dan hadden ze hem bij Hoek waarschijnlijk al veel eerder binnengehaald. En had hij op Zeeuwse bodem nog veel meer goals kunnen maken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Iedere Zeeuw zou een overlevingspakket moeten hebben

Iedere Zeeuw zou een overlevingspakket moeten hebben

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
854 stemmen