Volledig scherm
© Harmen van der Werf

Sluizen Terneuzen uren gestremd om water te spuien

TERNEUZEN - Alle sluizen bij Terneuzen zijn bij laagwater vandaag gestremd voor de scheepvaart om overtollig regenwater uit het Kanaal Gent-Terneuzen op de Westerschelde te spuien.

Gistermiddag is al volop gespuid en afgelopen nacht is dat ook gebeurd. Hetzelfde ritueel staat gepland voor vanmiddag en komende nacht. De Oost- en Westsluis zullen vanmiddag gestremd zijn van 16.00 tot 21.00 uur en de Middensluis van 15.30 tot 21.30 uur. Komende nacht worden de Oost- en Westsluis van 4.30 tot 9.30 uur enkel gebruikt om water te spuien en de Middensluis van 4.00 tot 10.00 uur.

Het wegverkeer ondervindt hier geen hinder van, maar het scheepvaartverkeer des te meer. Nood breekt wet, in deze uitzonderlijke situatie. In Vlaanderen is veel wateroverlast door de gesmolten sneeuw en de daaropvolgende hevige regenval. Rijkswaterstaat kon vanochtend niet aangeven of er vrijdag overdag ook nog gespuid moet worden.

Het waterpeil in het Kanaal Gent-Terneuzen staat hoog. Het streefpeil is 2,13 meter plus Normaal Amsterdams Peil (NAP), wat hoogstens 25 centimeter naar boven of naar beneden mag afwijken. Vanochtend werd 2,35 meter plus NAP gemeten, dus net (3 centimeter) onder het toegestane maximale peil van 2,38 meter.

Het sluizencomplex bij Terneuzen beschikt niet over een apart spuimiddel, wat het mogelijk zou de scheepvaart door te laten gaan. Ook bij de bouw van de Nieuwe Sluis die eind 2022 gereed moet zijn, is afgezien van de aanleg van een apart spuimiddel, ondanks verzet van binnenvaartorganisaties.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Ik verheug me op het carnaval

Ik verheug me op het carnaval

  • Eens (14%)
  • Oneens (86%)
790 stemmen