Volledig scherm
Alexander Pechtold © Oreel Ruben

Pechtold kreeg naast appartement ook zes flessen wijn uit Zierikzee cadeau

ZIERIKZEE - Alexander Pechtold kreeg dit jaar niet alleen een appartement cadeau. In maart ging de leider van D66 met zes flessen wijn naar huis na het openen van een expositie in Zierikzee. Het ene presentje gaf hij op in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, het andere niet.

Pechtold meldde de schenking van een appartement door de Canadese oud-ambassadeur niet. Hij vond dit niet nodig omdat het om een privékwestie ging. Pechtold en de oud-ambassadeur Marcoux  zijn al vele jaren goed bevriend. 

Volgens de NOS heeft het appartement in Scheveningen een waarde van 135.000 euro. Andere schenkingen meldde Pechtold wel aan bij het geschenkenregister, zoals  kaarten die hij kreeg voor de Mattheüs Passion en een optreden van cabaretier Jochem Meyer. 

Daarnaast kreeg hij in maart van dit jaar zes flessen witte wijn en enkele boekjes voor het verrichten van de opening van de expositie Zilver van Kaft tot Kaft in het Stadhuismuseum in Zierikzee. De tentoonstelling omvatte 103 boeken uit de omvangrijke Van Noordwijkcollectie. ,,Alleszins de moeite om daar speciaal voor naar Zierikzee te komen en de tentoonstelling te bekijken", aldus Pechtold destijds in de PZC. 

De waarde van de flessen wijn is onbekend, staat in het geschenkenregister te lezen. Pechtold gaf ze wel netjes op. Bij het appartement deed hij dat niet en dat zorgt nu voor veel ophef in de Tweede Kamer.  

In de integriteitsregels staat dat Tweede Kamerleden geen cadeaus mogen aannemen in ruil om iets gedaan te krijgen in de politiek. ,,De leden dienen opgave te doen van hun nevenactiviteiten en –inkomsten, belangen die redelijkerwijs als relevant kunnen worden beschouwd, buitenlandse reizen waarvan de vervoers- en verblijfskosten geheel of gedeeltelijk door derden zijn betaald, en geschenken en voordelen die een bedrag van 50 euro te boven gaan.'' 

Volledig scherm
De schenkingen die Alexander Pechtold in 2017 kreeg.
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Ik zie op tegen de hitte

Ik zie op tegen de hitte

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
2015 stemmen