Nieuwbouw zonder gas wordt heel gewoon
pollVLISSINGEN - Aardgasvrij bouwen begint de norm te worden in Zeeland. Drie van de vier grootste gemeenten van Zeeland, te weten Middelburg, Vlissingen en Goes zien in hun plannen af van de aanleg van aardgasleidingen. De gemeenten Kapelle, Schouwen-Duiveland, Veere en Noord-Beveland bouwen grote woningbouwprojecten aardgasvrij.
In de grootste gemeente van Zeeland, Terneuzen, wordt volgens een woordvoerder hier natuurlijk wel over gesproken, maar zijn er nog geen concrete plannen voor grote nieuwbouwprojecten zonder aardgas.
Poll
Ik kan niet zonder gas
-
Eens (58%)
-
Oneens (42%)
Enkele wijken van Vlissingen kennen al sinds de jaren tachtig collectieve stadsverwarming. Echt aardgasvrij is dit niet want de warmte komt van een met gasgestookte warmtekrachtstation. In de woningen zelf is echter geen gasaansluiting.
In de nieuwe aardgasvrije woningen worden huizen gebeurt veelal of volledig elektrisch of met aard- of luchtwarmtepomp aangevuld met elektriciteit. Door de woningen goed te isoleren en slimme ventilatie toe te passen is er ook veel minder energie nodig voor een aangename temperatuur in huis.
Honderden woningen
De gemeente Goes besloot eerder al in principe nieuwe woonwijken niet meer van gas te voorzien. Het gaat om de wijken Mannee en Aria en onder meer 200 woningen in Goes-West, 80 Goese Diep en 110 appartementen in Westerschans-Zuid en 80 aan het Hollandiaplein.
Middelburg legt in Rittenburg nog wel gas aan, maar in het plan Essenvelt (300-400 woningen) niet meer. In Vlissingen worden in Claverveld (150 woningen) en een deel van het Scheldekwartier geen gasleidingen. Voor Souburg-Noord (330 woningen) was eerder al besloten geen aardgasleiding aan te leggen. Kapelle bouwt uitbreidingsplan Zuidhoek 3 (140 woningen) zonder gasleidingen en hetzelfde geldt voor het overgrote deel van woningbouwplan Poortambacht 11 (128 woningen) in Zierikzee. Het gaat in totaal om vele honderden woningen.
De gemeente Veere wil in het Singelgebied in Domburg zo'n 100 woningen 'all-electric' bouwen. In Grijpskerke wordt de tweede fase (13 woningen) van het energieneutrale wijk Nimmerdor uitgevoerd. Noord-Beveland heeft de wijk Natuurlijk Wissenkerke (54 woningen).
Ook in andere gemeenten zijn soort kleinschaliger gasvrije projecten, zoals 45 aardgasvrije woningen in de Janseniuslaan in Hulst.
Zeeland lijkt daarmee nu al te voldoen aan de afspraak in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte. Daarin staat: ,,Aan het eind van de kabinetsperiode zullen nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden.''
Begin dit jaar sloten de gemeenten het Zeeuws Energieakkoord met een groot aantal partijen uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Het streven is om in 2045 Zeeland van het gas te hebben. De grootste opgave is het geschikt maken van de bestaande woningen voor een toekomst zonder aardgas. Elke nieuwbouwwoning die nu nog wordt voorzien van gas zal binnen een kleine dertig jaar alsnog moeten worden omgebouwd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
‘Mannen met zakdoek voor de mond’ gezien bij raadselachtig gat Oud-Vossemeer
Oud-Vossemeer -
Strandtenthouder haalt seksverbod-bordjes weg: ‘Wat moet een moeder met jonge kinderen hiervan denken?’
De ondernemers van de strandpaviljoens Aloha Beach, De Piraat en Zeecafé willen dat op de toegangspaden tot de stranden tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder niet langer de bordjes staan waarop duidelijk wordt gemaakt dat seks in de duinen verboden is.Oostkapelle -
PREMIUM
Ambitieuze plannen voor elektrisch vliegen: ‘Technologie die wereld kan veranderen’
Elektrische vliegtuigen die honderden passagiers tegelijk van de ene kant van de wereld naar de andere brengen? Dat is voorlopig nog sciencefiction en zal het misschien altijd wel blijven. Maar met een kleiner toestelletje van Budel naar Brighton? Dát kan wel.Eindhoven -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
Terneuzenaar die dochtertje zes jaar lang seksueel misbruikte veroordeeld tot zes jaar cel
Terneuzen -
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Nederland behandelt als eerste EU-land wet voor minimumbelasting op winst bedrijven
Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor een minimumwinstbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is een uitwerking van internationale afspraken met bijna 140 landen, en Nederland is het eerste EU-land waarin het wetsvoorstel bij het parlement is ingediend.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer