Volledig scherm
De Cormorant van Multraship in Vlissingen © Adriaan van de Wege

Multraship wil politieke druk op Roemenië voor resterende 15 miljoen euro

TERNEUZEN - Nederland mag 'wel wat meer druk' op Roemenië uitoefenen om alles te betalen voor een bergingsklus die Multraship Terneuzen al in 2004/2005 in Roemenië uitvoerde. 

Leendert Muller, directeur van het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf, laat dit weten in reactie op berichtgeving over het alsmaar uitblijven van betaling door Roemenië. 

Multraship claimt met de partners die deelnamen in het Rostok Wreck Removal Consortium, inmiddels vijftien miljoen euro tegoed te hebben van de Roemeense Staat. ,,Dat is inclusief de rente die in de loop der jaren is opgebouwd'', aldus Muller. Het overgrote deel van het bedrag komt Multraship toe.

Over de inzet van de Nederlandse ambassade in de Roemeense hoofdstad Boekarest is Muller lovend. Ook spreekt hij waardering uit voor de inspanningen van verschillende Nederlandse ministers. 

"Maar toe nu toe is dat zonder resultaat gebleven. Je mag dan toch verwachten dat Den Haag wel wat meer diplomatieke druk gaat uitoefenen. Nederland kan dat. Nederland is tenslotte de grootste investeerder in Roemenië. En Nederland kan ook via de Europese Investeringsbank actie ondernemen.''

Multraship heeft geprobeerd beslag te leggen op Roemeense bezittingen in Roemenië. In hoger beroep is een verzoek daartoe afgewezen. Wel is het gelukt zo'n verzoek erdoor te krijgen in Nederland, België en andere Europese landen. 

Als zich de gelegenheid zich voordoet, kan daar beslag worden gelegd op Roemeense bezittingen. De kans daarop is niet zo groot, realiseert Muller zich. "Ik doe daarom ook een beroep op Den Haag ons meer te steunen.''

Lees ook: Multraship loopt miljoenen euro's mis bij Roemeense bergingsklus

poll

Je rijbewijs halen is geen haastklus

Je rijbewijs halen is geen haastklus

  • Eens (88%)
  • Oneens (12%)
1035 stemmen