Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Monnikenwerk: Begrip kweken

MONNIKENWERKDe voorzitter van Kerk in Actie Goes, Gert van der Slikke, heeft ambitie. Oktober 2017 vroeg Kerk in Actie landelijk om aandacht voor kerken in het Midden-Oosten. Wiens aandacht erdoor getrokken werd kon het niet ontgaan dat religie in dit werelddeel zeker ook gaat over wrijving en conflict: christenen in de knel, maar ook moslims op de vlucht voor geradicaliseerde geloofsgenoten. En dan de joden in het land Israël met een hoofdstad die door verschillende gelovigen als religieus centrum wordt geclaimd... "

In Nederland zijn er geen conflicten zoals daar, maar er bestaat bij sommigen wel de vrees dat onze samenleving zal islamiseren. Zonder kennis van elkaar is het niet mogelijk elkaar te begrijpen. Ik denk dat het een plicht van christenen is om stil te staan bij het leed van anderen, bijvoorbeeld mensen die op de vlucht zijn en hier terechtkomen", aldus Van der Slikke.

Vluchteling

,,In september vorig jaar ontmoette ik een Syrische vluchteling, Ibrahim Al Obeied. Hij weet enorm veel van overeenkomsten en verschillen tussen Islam en Christendom. Als Kerk in Actie nodigden wij hem uit om te komen spreken. We zaten met zeventig man in een klein zaaltje bij de Vredeskerk in Goes. Zijn verhaal was zo indrukwekkend. En het maakte ook indruk dat hij in het Nederlands welbespraakt bleek te zijn. Deze avond verdiende vervolg."

Op 31 januari 2018 is er een tweede avond in de Vredeskerk te Goes. Dan komt Wany Shabantu uit 's-Heer Arendskerke haar verhaal doen. Haar moeder vluchtte, toen Wany nog klein was, met haar kinderen uit de aanhoudende burgeroorlog in Congo. Wany is inmiddels twintiger en zij heeft zich inmiddels nadrukkelijk verdiept in vluchtelingenproblematiek.

Mede in het licht van haar juridische opleiding werkte zij op de rechtbank bij vluchtelingenzaken, zij deed vrijwilligerswerk in de Zeelandhallen en het AZC (asielzoekerscentrum), werkte voor de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, bezocht de vluchtelingenkampen in Griekenland en werkte een half jaar in Libanon in een kamp. Ook verbleef zij enige weken bij een Syrisch vluchtelingengezin in Jordanië.

Van der Slikke: ,,Het mag dan ook geen verbazing wekken dat ze nu actief is als teamleider bij 'Vluchtelingenwerk de Bevelanden'. Wat mij in haar treft is dat zij zo jong al zoveel ervaring heeft opgedaan met het vraagstuk van vluchtelingen in het Midden-Oosten, Europa en Nederland. Ik denk dat zij een belangrijke bijdrage kan leveren aan ons denken daarover. Daarom geven we haar daarvoor graag een podium."

Kerk in Actie is bij kerkgangers binnen de Protestanste Kerk (PKN) vooral bekend van collectes voor goede doelen. Maar in Goes denken ze dat actie ook staat voor het organiseren van avonden zoals die met Ibrahim en Wany. ,,Kerken zijn wat mij betreft te veel intern gericht, laten we maar eens meer naar buiten kijken."

De lezing op 31 januari is in de Vredeskerk in Goes (J.D. van Mellestraat) en begint om 20.00 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Van mij mag het nog wel even droog blijven

Van mij mag het nog wel even droog blijven

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
400 stemmen