Volledig scherm
© Maurice Steketee

Import-Zeeuwen dragen bij aan groei bevolking

MIDDELBURG - Het aantal inwoners van de provincie blijft gestaag groeien. Dat komt mede doordat steeds meer mensen vanuit de rest van het land zich in Zeeland vestigen.

Tot die conclusie komt Dick van der Wouw, senior onderzoeker van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. In maart 2015 is de krimp van de  bevolking, die sinds medio 2011 gaande was, omgeslagen in groei. Sindsdien zijn er ruim 1500 mensen bij gekomen. Begin deze maand stond de teller op 382.141 Zeeuwen.

Van der Wouw heeft deze periode (31 maanden) vergeleken met een gelijke periode vóór het omslagpunt. Tussen augustus 2012 en maart 2015 daalde de Zeeuwse bevolking nog met bijna 1000 mensen.

,,De oorzaak van deze ommekeer ligt vooral in de toename van de vestiging vanuit andere provincies", zegt Van der Wouw. De trek naar Zeeland compenseert in toenemende mate de jaarlijkse uittocht van jongeren die gaan studeren.

Natuurlijke bevolkingskrimp

Dat Zeeland groeit komt op zich door mensen die vanuit het buitenland hierheen komen. Tot maart 2015 was die toestroom onvoldoende om de natuurlijke bevolkingskrimp (er overlijden steeds meer mensen dan dat er worden geboren) en de wegtrekkende bevolking op te vangen. Nu meer mensen voor Zeeland kiezen, groeit de bevolking als geheel wel.

Door binnenlandse verhuizingen slonk in de periode vóór maart 2015 de Zeeuwse bevolking per saldo met 3000 mensen. De afgelopen 31 maanden waren dat er iets minder dan 1000. In de eerste tien maanden van dit jaar kwamen zelfs (iets) meer mensen uit andere provincies hier wonen dan dat er Zeeuwen wegtrokken.

Dat Zeeland aan populariteit wint, schrijft Van der Wouw toe aan de aantrekkende economie. ,,Dat we hier handen tekortkomen speelt ongetwijfeld een rol." Ook het feit dat de huizenprijzen in de Randstad veel sneller stijgen dan hier, draagt volgens hem eraan bij.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Pleidooi advocaat voor vrijlaten kortgestraften is ongepast

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
910 stemmen