Volledig scherm
© Thinkstock

Huizenverkoop fors in de lift

VLISSINGEN - Door de lage rente zit de huizenverkoop in Zeeland fors in de lift. Met name in het laatste kwartaal van 2017 verkochten de Zeeuwse NVM-makelaars meer huizen dan ooit tevoren. Doordat er minder huizen te koop staan, stijgen de prijzen. Al zijn er grote verschillen tussen het Zeeuwse platteland en de steden.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsorganisatie NVM. In midden- en noord-Zeeland werden in het laatste kwartaal 640 huizen verkocht, een stijging van ruim 15 procent ten opzichte van een jaar terug. In Zeeuws-Vlaanderen werden in oktober, november en december 173 huizen verkocht, een toename van 0,3 procent ten opzichte van de laatste drie maanden in 2016.

Hogere prijs

Doordat meer huizen worden verkocht, staan er uiteraard ook minder te koop. Het aanbod daalde in een jaar tijd dan ook met 27 procent, blijkt uit de NVM-cijfers. Volgens de wetten van de economie betekent minder aanbod ook een hogere prijs. Maar dat is lang niet overal zo in Zeeland.

In midden- en noord-Zeeland is de gemiddelde huizenprijs 224.000 euro (+4,5 procent in vergelijking met een jaar terug). In Zeeuws-Vlaanderen ligt de gemiddelde prijs op 184.000 euro, net zo hoog als een jaar ervoor. ,,Maar wie achter de cijfers kijkt ziet een verschil tussen platteland en stad'', zegt Mark Faasse, voorzitter van de NVM Zeeland. ,,Steeds meer mensen trekken van het platteland naar de Zeeuwse steden. Daardoor zijn de prijzen van met name vrijstaande woningen op het platteland met 5,7 procent gedaald. Dat komt omdat vrijstaande woningen het meest voorkomen in de dorpen en het landelijk gebied.'' Ook ziet de NVM een stijgende vraag naar appartementen. ,,Appartementen zijn stedelijk vastgoed'', zegt Faasse.

Nieuwe huizen

Overal in het land komen starters in de knel. Maar in Zeeland is er volgens de NVM nog een ruim aanbod aan tussenwoningen. Om de woningvoorraad mee te laten groeien en aan te passen aan de veranderende bevolking, is het wel nodig om nieuw te bouwen, waarschuwt de makelaarsorganisatie. Het gaat dan met name om appartementen en bungalows; huizen waarin alles op één vloer is ondergebracht. De stijging van de bouwprijzen en soms lange levertijden van bouwmaterialen maken nieuwbouw moeilijk voorspelbaar, aldus de NVM. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Kloosterboer bouwt volautomatische containerterminal voor bananen Chiquita
  PREMIUM
  video

  Klooster­boer bouwt volautoma­ti­sche container­ter­mi­nal voor bananen Chiquita

  NIEUWDORP - Logistiek bedrijf Kloosterboer investeert tientallen miljoenen euro’s in een volautomatische terminal die koelcontainers met Chiquita-bananen kan afhandelen. De terminal, die begin volgend jaar operationeel moet zijn, kan per jaar 100.000 containers verwerken. Ook kan deze investering de opmaat zijn voor een grotere containerterminal die dan wel verlenging van de kade aan de Bijleveldhaven vergt. Havenbedrijf North Sea Port doet daar onderzoek naar.

poll

Laat de mol met rust

Laat de mol met rust

 • Eens (45%)
 • Oneens (55%)
93 stemmen