Goese straatnaambordjes als klein lesje geschiedenis

VIDEOGOES - Wat hebben Simone Veil, Mattheus Smallegange, Ina Boudier-Bakker en Augusta de Wit met elkaar gemeen? Naar al deze personen is een straat in Goes vernoemd. Maar er zijn waarschijnlijk veel Goesenaren die geen idee hebben wie al deze mensen zijn. Frits de Kaart van de populaire Facebook-pagina 'Rondje Goes' pleit ervoor om dat op de straatnaambordjes te zetten.

Rondje Goes werd ruim 5 jaar geleden opgezet door De Kaart. Samen met een paar andere vrijwilligers plaatst hij historische foto's van Goes op de pagina. ,,We trekken elke dag minstens drieduizend bezoekers'', vertelt de Goesenaar. Onlangs plaatste hij een foto van het straatnaambordje aan de Willem Barentszstraat, tegenover het stadskantoor. Het is één van de weinige bordjes in Goes waarop de naam wordt verklaard, namelijk dat Barentsz een zeevaarder was, die leefde van 1550 tot 1597. 'Zou het een idee zijn om zo'n toevoeging op alle straatnaambordjes te zetten, zodat de historie wat meer gaat leven?', vroeg De Kaart aan de bezoekers van de pagina. Daar kwamen veel positieve reacties op.

Volledig scherm
© Rob Paardekam

Behalve in de Barentszstraat (dat bordje verdwijnt als op termijn de woningen worden gesloopt) wordt op slechts een paar Goese bordjes uitleg gegeven over de achtergrond van de naamgever van de straat. Dat is bijvoorbeeld het geval in Goes-Oost, waar straten zijn vernoemd naar verzetshelden als De Graaff, Van Melle en De Groot.  De Kaart hoopt dat de gemeente het vaker gaat doen. ,,Natuurlijk vraagt niemand dat meteen alle straatnaambordjes worden vervangen, maar als er één aan vervanging toe is, kan op het nieuwe exemplaar wellicht wat informatie komen.'' De Kaart weet nog niet of hij zelf met het idee naar de gemeente stapt. Rondje Goes is niet echt een organisatie. Hij is ook secretaris van de Heemkundige Kring de Bevelanden. Wellicht krijgt hij daar de handen op elkaar voor zijn idee. ,,Toen ik nog raadslid was, heb ik het ook al eens geopperd, maar er werd lacherig over gedaan. Dus ik ben er niet op doorgegaan. Misschien wordt het nu, met de verkiezingen in aantocht, wel opgepikt door één van de partijen.''

Volledig scherm
© Rob Paardekam

Voor wie het wil weten: Simone Veil was een Franse politica en Mattheus Smallegange een historicus uit Goes. Ina Boudier-Bakker en Augusta de Wit waren Nederlandse schrijfsters. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.

poll

Ik haat sneeuw

Ik haat sneeuw

  • Eens (34%)
  • Oneens (66%)
79 stemmen