VLISSINGEN – Duitse toeristen kopen massaal fietsen in Zeeland. In hun thuisland is er minder keus, weten ondernemers. Omafietsen, e-bikes en fietsen van het merk Gazelle zijn favoriet.
Ondernemer Niels Boekelo van Fixabike in Renesse heeft ruim de helft van zijn omzet te danken aan Duitsers. In zijn zaak zijn alle bordjes en prijslijsten tweetalig, net als de website van de winkel. ,,De Duitse klanten kopen vooral e-bikes en Gazelle-fietsen. Nederland staat bekend als fietsland en Gazelle heeft gewoon een hele goede naam. Zelfs de tweedehands Gazelles zijn geliefd.” Ook de omafietsen zijn in trek. ,,Dat heeft nostalgie. Ze linken het aan Nederland.”
De Duitse klanten die elektrische fietsen kopen, hebben vaak een tweede huis in Zeeland. ,,Het zijn oudere, rijkere mensen. Ze kopen e-bikes, omdat ze graag een rondje willen fietsen, zonder bezweet aan te komen.”
Zeker een derde van de fietsen van tweewielerspecialist Verton in Burgh-Haamstede wordt gekocht door Duitsers. ,,Misschien zelfs veertig procent”, zegt mede-eigenaar Coby Verton. ,,Ze kopen alle soorten fietsen: gewone stadsfietsen, Koga, en e-bikes. Waarom? Omdat de kwaliteit van de fietsen hier veel beter is dan in Duitsland. Zelfs de kwaliteit van exportmodellen is in Nederland hoger.”
Voorwerk
Ook Verton merkt dat Gazelle in trek is. ,,Duitsers zijn gek op dat merk, net als op de omafietsen. Ze houden van de Hollandse merken.” Impulsaankopen zijn het zeker niet. ,,Sommige Duitse klanten hebben thuis al voorwerk gedaan. Anderen nemen tijdens hun vakantie de tijd om proefritjes te maken.” Een deel van de fietsen blijft in Nederland, bij mensen die een tweede huis hebben. ,,Ik schat dat de helft mee naar Duitsland gaat.”
De Duitsers die in mijn zaak komen, willen vaak een huis-tuin-en-keuken-fiets: een simpele stadsfiets met drie tot zeven versnellingen.”
Gerard Janse, rijwielshop Westkapelle
Gerard Janse van Rijwielshop Westkapelle denkt dat het ook een kwestie is van aanbod. ,,In Duitsland kennen ze geen gespecialiseerde fietsenzaken, zoals we die in Nederland hebben. Daar is ons land echt wel uniek in. Fietsen staan in Duitsland vaak op een afdeling op de tweede verdieping van een warenhuis. In Nederland is een veel groter assortiment. Er is in Duitsland ook niet zoveel keus in accessoires als hier.” De fietsen die voorhanden zijn, hebben vaak een sportiever model. ,,Het zijn mountainbikes: fietsen waar je meer op ligt dan zit. De Duitsers die in mijn zaak komen, willen vaak een huis-tuin-en-keuken-fiets: een simpele stadsfiets met drie tot zeven versnellingen.”
Janse schat dat hij tien tot vijftien procent van de fietsen in zijn zaak gekocht worden door Duitsers. ,,Veel van mijn Duitse klanten hebben hier een huisje. Ze kopen hun fiets hier, omdat ze ook de service willen van de plaatselijke fietsenmaker, als de fiets kapot gaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer