De beste frieten van België komen uit Brugge
Cindy Sanctorum runt al 25 jaar frituur De Bosrand. Nu zijn haar frieten door ‘Friet from desire’ uitgeroepen tot beste van België.
Er is al lang discussie over: waar komen de frieten vandaan? De Fransen menen dat 't hun erfgoed is, de 'French fries'. Oftewel de dunne frietjes die Amerikaanse hamburgerketens serveren. Want het Engelse 'French' betekent 'Frans'. Toch? Logische verklaring. Hoewel…
Er is een verhaal wat de Franse frietclaim direct op losse schroeven zet, omdat het korte metten maakt met de hoofdletter 'F' van 'French'. Dat zit zo. Toen Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog de zuidrand van Brussel bereikten, zagen ze vrouwen aardappels schillen om frieten van te maken. En die frituurvariant bleek buitengewoon smakelijk! Het werkwoord 'schillen' wordt in archaïsch Engels vertaald als 'to french'. Dat heeft dus niks met 'Frans' te maken. De Engelse term 'french fries' (zonder hoofdletter 'F') is een verbastering van 'frenched fries': geschilde patatten om frieten van te bakken.
Hoe dan ook, frieten zijn anno nu Belgisch erfgoed. Zelfs de Fransen weten dat. Ook al beweren ze misschien anders. Onze zuiderburen hebben het gelijk aan hun kant. Met een eigen bereidingswijze. Een eigen idioom. Het frietkot als cultobject en als meervoud met één 't' gespeld en uitgesproken: frietkot, frietkóten. Heel on-Nederlands. Alleen dáárom al moet je voor een goede zak 'patat' (zo nooit bestellen: in Vlaanderen eet je 'frieten') de grens over. En dan de mayonaise die ze erbij serveren. Lekker lobbig en zurig, zoals het hoort. Hoe anders dan die gesuikerde Nederlandse semisaus.
De klanten zijn fier. Het is hun frituur! Dat had ik zo niet verwacht
Cindy Sanctorum wil na enig aandringen wel toegeven dat de Hollandse mayo op 't randje van onbeschaafd is. En ze heeft recht van spreken, want de frieten die zij in frituur De Bosrand in Brugge bakt zijn uitgeroepen tot de beste van België. Driesterrenkok Gert de Mangeleer zei 't jaren geleden al. En nu is er ook de keurwebsite 'Friet from desire' die Cindy’s frieten met de meeste punten waardeert. "Vroeger maakten we de frietjes helemaal zelf"? , zegt ze. "Maar daar is ’t te druk voor geworden. En de kosten zijn te hoog. Je moet tegenwoordig een speciale riolering hebben voor het zetmeel. Deze frietjes komen uit Brugge en zijn verser dan wanneer we zelf zouden snijden. Da’s toch anders dan in Nederland hè, waar veel voorgebakken friet gebruikt wordt. Voorbakken doen wij zelf."
Ga op een willekeurige dag naar frituur De Bosrand en je ziet een lange rij voor de toog. De bestellingen worden snel en on-Belgisch efficiënt afgehandeld. "De erkenning is natuurlijk mooi voor het personeel", zegt Cindy. "Maar de klanten zijn ook fier. 't Is hun frituur! Dat had ik zo niet verwacht."
Tot slot nog twee vooroordelen ontzenuwd. Goede friet zit niet altijd in een zak. Sinds de Belgen de stoofvleessaus ontdekt hebben, gaat de lekkernij steeds vaker in een bakje. Dat onze zuiderburen altijd in dierlijk vet frituren is ook niet waar. De geur gaat namelijk in je kleren zitten. Cindy: "Iedereen komt tegenwoordig in de frituur, zowel de meneer in het kostuum als in het werkpak. Daarom gebruik ik honderd procent plantaardig vet."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
MET VIDEO
Word jij onze nieuwe collega? De PZC zoekt een verslaggever
Zit jij de hele dag met je neus in het nieuws? Sta je elke dag weer te popelen om nieuwe mensen te ontmoeten, verse ervaringen op te doen, de mooiste verhalen te horen én te maken? Dan heeft de PZC dé baan voor je. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Eindzege Guerreiro
Dylan Groenewegen gaat te vroeg aan en valt stil na lastige finale in slotrit Ronde van Saoedi-Arabië
Het is Dylan Groenewegen niet gelukt zijn tweede ritzege te boeken in de Ronde van Saoedi-Arabië. De Nederlandse sprinter van Team Jayco AlUla ging te vroeg aan in de hellende slotfase van de vijfde en laatste etappe, viel stil en strandde op de vijfde plaats.
-
PREMIUM
Werkzaamheden maken Zeeland deze zomer slecht bereikbaar: ‘Hoe handig wil je het hebben?’
Zeeland vreest deze zomer aan de noordkant een verkeersinfarct. De zwartste maand wordt augustus als zowel de Heinenoord-tunnel bij Rotterdam en de N59 over Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland is afgesloten voor renovaties en wegwerkzaamheden. Gedeputeerde Harry van der Maas verzucht: ,,Hoe handig wil je het hebben?” -
-
-
Nyck de Vries wint kort geding van vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst
Autocoureur Nyck de Vries is in het gelijk gesteld in het door vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst aangespannen kort geding. De 27-jarige Formule 1-coureur van AlphaTauri hoeft geen inzage te geven in zijn contracten en inkomsten aan de investeringsmaatschappij van Schothorst. -
PREMIUM
Goes wil bouw van nieuwe koeienstal via omweg alsnog mogelijk maken
Een nieuwe koeienstal bij 's-Heer Hendrikskinderen moet er kunnen komen, ondanks het feit dat de rechter een voorlopige streep door het plan heeft gezet. Dat vindt de gemeente Goes.