Volledig scherm
Multifunctioneel centrum De Statie. © Peter Nicolai

Constructie Multifunctioneel centrum Sas van Gent mogelijk gevaarlijk

updateTERNEUZEN - Multifunctioneel centrum De Statie in Sas van Gent blijft zeker tot dinsdag gesloten. Door de constructie van het gebouw kan de gemeente Terneuzen de veiligheid niet garanderen.

De sluiting is een direct gevolg van de instorting van een parkeergarage bij het vliegveld in Eindhoven, eind mei. Alle gemeenten in Nederland dienen momenteel te bekijken welke gebouwen in hun gemeente volgens dezelfde constructie gebouwd zijn. Dat geldt onder meer voor De Statie, die vijf jaar geleden geopend werd. Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is eigenaar van het gebouw, en de gemeente Terneuzen een voorname huurder. In het gebouw huizen onder meer een basisschool, kinderopvang en bibliotheek. De ruimten in het het centrum worden gehuurd door onder meer sport- en ouderenclubs.

Uit onderzoek is gebleken dat met name de vloerconstructie dezelfde is als die in Eindhoven, vertelt Peter Seen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. "Er is sprake van een combinatie van factoren, die allemaal diezelfde richting op wijzen." Dat wil niet zeggen dat De Statie onveilig is, benadrukt wethouder Frank van Hulle van de gemeente Terneuzen. "Je moet het omdraaien: we weten het nu niet zeker. En zolang dat zo is, nemen we geen enkel risico."

Duidelijkheid

De komende dagen wordt onderzocht of er inderdaad sprake is van een onveilige situatie. Van Hulle hoopt dat daar maandag duidelijkheid over is. "Als er dan groen licht komt, kan het gebouw woensdag weer open." In dat geval hoeven ook de pakweg tweehonderd leerlingen van de basisschool en veertig bezoekers van de kinderopvang maar twee dagen thuis te blijven en valt de 'schade' mee. Voor het geval het langer gaat duren, wordt dit weekend al gekeken welke mogelijke alternatieve ruimten er zijn. "Mocht maandag dan blijken dat nog verder onderzoek nodig is of de conclusie zijn dat De Statie onveilig is, dan hebben we in elk geval snel alternatieven voorhanden", gaf Van Hulle aan.

Eerder deze week werd het Goese Lyceum wel onder de loep genomen, maar daar bleek niets aan de hand te zijn.

De PZC nieuwsapp, download ‘m nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Perry Kentin had Zeeland bijna verlaten: ‘Mijn zwemspullen liggen altijd op de achterbank’
  PREMIUM
  Werken in Zeeland

  Perry Kentin had Zeeland bijna verlaten: ‘Mijn zwemspul­len liggen altijd op de achterbank’

  GOES - Vakanties gaan altijd te snel voorbij. Voor je het weet, sta je weer in de rij van de koffieautomaat. En verdwijnt dat relaxte gevoel als sneeuw voor de zon. Toch hoeft dat niet. Ondernemer Perry Kentin (43) uit Goes bouwt dagelijks een relaxmomentje in. ,,Mijn zwemspullen liggen altijd op de achterbank van de auto. Dat is het mooie van Zeeland. Je kunt overal wel een duik maken.”
 2. Esmee Sijnesael keerde terug naar Zeeland: ‘Geen pizza meer op dinsdagavond was wel even wennen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Esmee Sijnesael keerde terug naar Zeeland: ‘Geen pizza meer op dinsdag­avond was wel even wennen’

  MIDDELBURG - Net als tientallen andere provinciegenoten vertrok Esmee Sijnesael na haar middelbare school uit Zeeland naar de grote stad. Het werd Breda, waar ze als 17-jarige aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design begon. Waar veel van haar leeftijdsgenoten Zeeland definitief vaarwel zegden, keerde de Zeeuws-Vlaamse na haar studie meteen terug. ,,Het had ook anders kunnen lopen, maar ik voel me thuis in Zeeland. Ik ben toch echt een Zeeuw.”

Poll

Mijn vader is een toffe peer

Mijn vader is een toffe peer

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
391 stemmen