Volledig scherm
Houtbewerking in centrum Toptechniek, frezen door leerling Robin Willems (links) en leraar Jeroen Oostdam © Camile Schelstraete

Centrum voor Toptechniek: Huzarenstukje van samenwerking

TERNEUZEN - Onder grote belangstelling is donderdagmiddag in mbo-school Scalda in Terneuzen het Centrum voor Toptechniek (CTT) geopend. ,,Een huzarenstukje van samenwerking", sprak CTT-voorzitter Jaap Gelok beeldend over de totstandkoming van het centrum.

Middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen met vmbo-techniekopleidingen, mbo-school Scalda, de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de provincie en het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven hebben de krachten gebundeld om het CTT in het leven te roepen. Vmbo-leerlingen uit de hoogste klas volgen er praktijklessen, evenals leerlingen van Scalda. Dat moet de overgang naar het middelbare technische onderwijs veel gemakkelijker maken en jongeren ook motiveren voor een techniekopleiding te kiezen.

Aan het aantal banen in de techniek zal het niet liggen. Gedeputeerde Harry van der Maas herinnerde eraan dat er al een tekort is aan goedopgeleide technici en dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen. ,,Het is mooi dat we mensen uit België in dienst kunnen nemen", voegde de Zeeuwse VNO/NCW-voorzitter (en Dow-topman) Neldes Hovestad toe, ,,maar het is beter jongeren hier op te leiden." Hij wees er ook op dat de komende jaren grote bedrijven als onder meer Dow en Yara voor enorme investeringen staan. Hovestad had het over 2,5 miljard euro in de komende vier jaar, ook in nieuwe fabrieken.

De openingshandeling, ingeleid door directeur techniek bij Scalda Veronique van Reijt, verliep overigens (doelbewust) niet zoals gepland. Een confetti-apparaat haperde in eerste instantie na het aftellen van 10 naar 0. Leerlingen van het CTT schoten te hulp. Zij 'repareerden' het confetti-apparaat waarna alles vlekkeloos verliep.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

We zijn allemaal te gestrest

We zijn allemaal te gestrest

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
359 stemmen